Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Doručování písemností, trestní řízení

Žadatel se domáhal odpovědí na následující otázky: 

„1.1- Zda byl ze strany Policejního prezidenta ČR vydán interní předpis, že Krajské ředitelství policie Libereckého kraje, vedené ředitelem plk. Mgr. V. Husák, není povinen ze zákona, písemnosti podle zákona č. 500/2004Sb. SŘ, odesílat, písemnosti na označenou elektronickou adresu e.mail , občanům, označenou pro doručení, občanovi M. Š., doručovací adresa e.mail.

1.2- Zda byl ze strany Policejního prezidenta ČR vydán, interní předpis, že Krajské ředitelství policie Libereckého kraje, Územní odbor Semily, plk. Mgr. Libor Nížnik a další policisté pod jeho vedením, nejsou povinni ze zákona, písemnosti podle zákona č. 500/2004Sb. SŘ, odesílat, písemnosti na označenou elektronickou adresu e.mail, občanům, označenou pro doručení, občanovi M. Š., doručovací adresa e.mail.

1.3- Zda byl ze strany Policejního prezidenta ČR vydán, interní předpis, že Krajské ředitelství policie Libereckého kraje a Územní odbor Semily, a další policisté pod jeho vedením, nejsou povinni ze zákona, písemnosti podle zákona č. 500/2004Sb. SŘ, odesílat, ze zákona zákonným způsobem vyplnit, POUČENÍ“, kdo je odesilatelem písemnosti, jeho adresu a jaká písemnost je odesílána. Kde připojené, poučení, prokazuje, že ze strany Policie ČR Libereckého kraje, nejsou plněny základní, povinnosti (poškozování cizích práv, příjemce písemnosti - o zákonné povinnosti vyplněné na Poučení, při porušení služebního zákona)

1.4- Zda bylo ze strany Policejního prezídia ČR, zaznamenáno na základě své činnosti, nebo na základě podání občanů, že někteří policisté činní u Policie ČR Libereckého kraje, plk. Mgr. V. Husák, plk. Mgr. L. Nížnik neplní svoji zákonnou povinnost při porušení služebního zákona a nadržují pachatelům trestné činnosti, padělání a pozměňování veřejných listin – rozsudku u Okresního soudu v Semilech a Katastrálního pracoviště Semily, jako členové organizovaného zločinu, kde jejich úkolem je znemožnit trestní prověřování a trestního stíhání padělku rozsudku 3C 148/87-595 ze dne 21.11.2003 Okresního soudu v Semilech a umožňování tohoto padělku používat jako pravého.

1.5- Zda bylo ze strany, Policejního prezídia zaznamenáno, že PČR KŘP LK nezajistilo jako důkaz spis Okresního soudu v Semilech, pod čj. 4C 148/87, kde tento spis prokazuje organizovanou trestnou činnost soudkyně JUDr. Jarmila Krejsová OS SM v justici od padělání a pozměňování veřejných listin, tak navádění ke křivému svědectví a vypracování nepravdivých znaleckých posudků o ceně domu k zániku BSM k r. 1986, soudním znalcem Ing. Horák –Turnov.

1.6- Jaká opatření byli ze strany PP ČR učiněny, aby ze strany Policejních ředitelství a jim podřízených příslušníků Policie ČR, byly písemnosti řádně vyplňovány o adresu odesilatele a číslo jednací odesílané písemnosti, nevyjímaje řádného vypsání POUČENÍ“, která se doručují, příjemcům do schránky.

Policie České republiky sdělila žadateli následující:

Ad 1.1 Nikoliv. Útvary Policie České republiky a jejich organizační články jsou povinny při odesílání písemností postupovat v souladu s příslušnými právními předpisy.

Ad 1.2 Nikoliv. Viz odpověď ad 1.1.

Ad 1.3 Nikoliv. Viz odpověď ad 1.1.

Ad 1.4 Nikoliv. Vyhledávání, odhalování a prověřování skutečností nasvědčujících tomu, že byl spáchán trestný čin, jehož pachatelem je příslušník nebo zaměstnanec Policie České republiky, a rovněž vyšetřování trestných činů příslušníků a zaměstnanců Policie České republiky je podle § 2 zákona č. 341/2011 Sb., o Generální inspekci bezpečnostních sborů a o změně souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, úkolem Generální inspekce bezpečnostních sborů. 

Ad 1.5 Nikoliv. Policejní prezidium České republiky není oprávněno zasahovat do trestního řízení vedeného jednotlivými policejními orgány Policie České republiky. Dozor nad zachováváním zákonnosti v přípravném řízení trestním vykonává podle ustanovení § 174 odst. 1 zákona č. 141/1961 Sb.,  o trestním řízení soudním (trestní řád), ve znění pozdějších předpisů, státní zástupce. Státní zástupce je mimo jiné oprávněn dávat závazné pokyny k vyšetřování trestných činů, vyžadovat od policejního orgánu spisy, dokumenty, materiály a zprávy o spáchaných trestných činech za účelem prověrky, zda policejní orgán včas zahajuje trestní stíhání a řádně v něm postupuje, zúčastnit se provádění úkonů policejního orgánu, osobně provést jednotlivý úkon nebo i celé vyšetřování a vydat rozhodnutí v kterékoliv věci.

Ad 1.6 Útvary Policie České republiky a jejich organizační články jsou povinny při odesílání písemností postupovat v souladu s příslušnými právními předpisy a pokynem policejního prezidenta č. 170/2015, spisový řád. Výkon spisové služby podléhá pravidelné kontrole Archivu Policie České republiky a kontrolních orgánů jednotlivých útvarů Policie České republiky.

PhDr. Jiří Vokuš, 23. dubna 2018

vytisknout  e-mailem