Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Doručování písemností, posuzování podání podle obsahu

Žadatel požadoval poskytnutí následujících informací: 

„1.1-Zda bylo běžné u Policejního prezídia ČR, že jsou občané stěžovatelé . ze strany některých úředních osob, úmyslně uváděny v omyl , listinou PPR-12212-5/ČJ-2017 990210-S ze dne 26.5.2016, při vyřizování stížnosti , když , úřední osoba provádějící zpracování , přehlíží zákony České republiky a EU, které byly označeny ve stížnosti když zpracovatel : ve věci padělaných a pozměněných veřejných listin uvedl. Cituji:

1.2-Zda bylo běžné u Policie ČR při činnosti úředních osob , že nejsou při prověřování, cca od r. 2004 , závažná trestná činnost, jako je padělání a pozměňování veřejné listiny , rozsudku , vyhotoveném v písemné podobě, Okresní soud Semily. Prováděno řádné prověřování , důvodně nasvědčující. zaprotokolovaných ve veřejné listině, protokolu z jednání ze dne 21.11.2003.Při prověřování oznámené trestné činnosti v tomto případě, nedošlo k řádnému prověřování , důvodně nasvědčujících tomu, že byl spáchán trestný čin(padělání a pozměnění veřejné listiny) počínaje sepsáním záznamu o zahájení úkonů trestního řízení, nebo provedení neodkladného a neopakovatelného úkonu , aby byl proveden výslech podezřelého , OS Semily, jako padělatelky , protokolu z jednání  ze dne 21.11.2003 a zde zachyceného , vyhlášeného rozsudku .

1.3-Z jakých důvodů, nebyly ze strany úředních osob činných u Policejního prezídia ČR, uvádění v odpovědích, spisové značky , písemností o kterých je rozhodováno, PP ČR , jestliže občan, tuto písemnost označí, svoji spisovou značkou k identifikaci podání.

1.4-Zda bylo ze strany, některých úředních osob činných u PP ČR, v r. 2016 a v r. 2017 , rozhodováno podle §16a o stížnosti a zákona č. 106/1999Sb. o svobodném přístupu k informacím, ve věci stížnosti od Policie ČR , Krajské ředitelství policie, Libereckého kraje.

1.5-Zda bylo ze strany, úředních osob činných u PP ČR, zaznamenáno, že Policie ČR, KŘP Libereckého kraje, poškozuje zákonná práva občanům, kdy jim úmyslně, nezasílá , písemnosti v souladu se zákonem č. 500/2004Sb. Správního řádu , zákonem č. 106/1999Sb. o svobodném přístupu k informacím, při porušení zákona č. 2/1993Sb. Listiny základních práv a svobod, písemnosti na doručovací adresu strana 4 ,úterý, 30. května 2017

1.6-Zda byly, ze strany úředních osob, činných u PP ČR, vždy podání občanů, vyhodnoceny podle obsahu v souladu se zákony České republiky a EU.

1.7-Zda byli všichni Policisté ČR, proškoleni, jaký obsah podání, musí obsahovat, oznámení trestné činnosti aby mohli posoudit, podle obsahu , že se jedná ze strany, oznamovatelů občanů, o trestní oznámení.

1.8-Zda, byly úřední osoby, činné u Policie ČR seznámeny s právním výkladem České republiky a EU, že i zapsaný neměnitelný obsah listiny doručené Policii ČR, nadepsané jako věc: trestní oznámení , je posuzováno jako , neměnitelný a závazný obsah listiny. A není na libovůli , žádné úřední osoby aby tento obsah, posuzovala jinak, než je.

1.9-Jaká opatření,byla ze strany vedoucích pracovníků PP ČR, učiněna aby došlo k sjednocení, posuzování obsahu podání občanů a to ve věci podaných trestních oznámení aby nebylo, možno libovolně manipulovat s obsahem listin- podání a znemožňovat , prověřování závažné trestné činnosti a nadržování pachatelům trestné činnosti na základě, libovůle.“

Policie České republiky jako povinný subjekt podle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. žádost posoudila a sdělila žadateli následující informace:

Ad 1.1 Nikoliv. Policie České republiky je bezpečnostním sborem, který dle zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky, slouží veřejnosti. Jejím úkolem je chránit bezpečnost osob a majetku a veřejný pořádek, předcházet trestné činnosti, plnit úkoly podle trestního řádu a další úkoly na úseku vnitřního pořádku a bezpečnosti svěřené jí zákony, přímo použitelnými předpisy Evropské unie nebo mezinárodními smlouvami, které jsou součástí právního řádu. Odbor vnitřní kontroly přezkoumal Vaši stížnost a postupoval přitom standartním způsobem na základě zákona.

Ad 1.2 Nikoliv. Pokud máte důvodné podezření, že došlo k protiprávnímu jednání, máte možnost tuto skutečnost oznámit. Oznámení o skutečnostech nasvědčujících tomu, že byl spáchán trestný čin (padělání a pozměnění veřejné listiny je trestným činem podle § 348 zákona č. 40/2009 Sb., trestního zákoníku), lze učinit písemně, ústně do protokolu, elektronicky, telegraficky, telefaxem nebo dálnopisem. Oznámení je povinen převzít každý útvar Policie ČR.

Oznamovatel může požádat o vydání potvrzení o převzetí trestního oznámení a žádat, aby byl do 1 měsíce od oznámení vyrozuměn o učiněných opatřeních. Oznamovatel by měl doložit, na jakém základě činí závěr o podezření ze spáchání trestného činu (např. listinné nebo věcné důkazy, specifikace výše škody, rozsah zranění). Trestní oznámení je povinen přijímat i státní zástupce.

Ad 1.3 Policie České republiky označuje úřední písemnosti vlastními spisovými značkami z důvodů přesné evidence každého dokumentu. Policie České republiky nemá povinnost označovat písemnosti spisovými značkami vytvořenými jinými osobami.

Ad 1.4 Nikoliv. Institut stížnosti podle § 16a zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, se týká, jak označení předmětného ustanovení napovídá, pouze stížnosti na postup při vyřizování žádosti o informace dle tohoto zákona. Je tedy zásadní rozlišovat stížnosti upravené jinými právními předpisy od stížností podle zákona č. 106/1999 Sb. Stížnosti se vyhodnocují dle jejich obsahu. Co se týká podání vyhodnoceného povinným subjektem jako stížnost podle § 16a zákona č. 106/1999 Sb., o takové stížnosti rozhoduje, jak uvádí odstavec 4, nadřízený orgán, v prostředí Policie České republiky tedy Ministerstvo vnitra České republiky. Povinný subjekt nadřízenému orgánu předá své stanovisko k jednotlivým bodům stížnosti.

Ad 1.5 Příslušníci Policie České republiky jsou v rámci odborného vzdělávání a služební přípravy náležitě poučeni o povinnosti dodržovat při postupu podle zákona č. 500/2004 Sb. ustanovení tohoto právního předpisu upravující doručování písemností. Pokud by byly zjištěny nesrovnalosti v administrativních činnostech, kterou je například nesprávné vyplnění základních údajů na odesílanou obálku, vedoucí pracovník vždy zjedná nápravu náležitým způsobem odpovídajícím služebním postupům. Je rozhodné také oddělovat činnosti a povinnosti, které jsou v působnosti Policie ČR od činností a povinností jiných orgánů či státních podniků.

Činnost Policie České republiky je podrobena veřejné kontrole. Podle ustanovení § 97 zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky, ve znění pozdějších předpisů, každý může upozornit na nedostatky v činnosti policejního útvaru, policisty nebo zaměstnance policie, nebo na skutečnost, že se policista nebo zaměstnanec policie dopustil jednání, které naplňuje znaky trestného činu, správního deliktu nebo kázeňského přestupku. Útvar policie musí upozornění přijmout a do 30 dnů ode dne přijetí upozornění vyrozumět toho, kdo jej učinil, o přijatých opatřeních, pokud o toto vyrozumění dotyčný požádá.

Ad 1.6 Ano.

Ad 1.7 Všichni příslušníci Policie ČR se řídí zákony a interními předpisy, jejichž znalost je předpokladem pro výkon služby. Zákon č. 141/1961 Sb., trestní řád i zákon č. 500/2004 Sb., správní řád, zakotvují ve svých ustanoveních pravidlo vyhodnotit přijatá podání podle jejich obsahu i když jsou nesprávně označena. Interní předpis, pokyn policejního prezidenta č. 103/2013, o plnění některých úkolů policejních orgánů Policie České republiky v trestním řízení, pak předepisuje postup po obdržení trestního oznámení či jiného podnětu, jeho posouzení a také konkrétní výčet případů, kdy se podle jeho obsahu o trestní oznámení nejedná.

Ad 1.8 Viz odpověď k bodu 1.7.

Ad 1.9 Ke sjednocení postupů upravených zákony č. 141/1961 Sb., trestním řádem i zákonem č. 500/2004 Sb., správním řádem, vydává Policie ČR interní předpisy, které jsou závazné pro všechny příslušníky i zaměstnance Policie ČR.

pplk. Mgr. art. et Mgr. David Schimmer – 28. 6. 2017

vytisknout  e-mailem