Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Dopravní policisté se zaměřili na chodce

Český Krumlov – Dopravně bezpečnostní opatření „Vidíme se?“ 

I Českokrumlovští dopravní policisté se během listopadu zapojují do dopravně bezpečnostního opatření „Vidíme se?“, které je zaměřené na pohyb chodců za snížené viditelnosti na pozemních komunikacích mimo obec a zároveň i na pohyb ostatních nemotorizovaných účastníků silničního provozu.

Během podzimních měsíců, kdy bývá brzy šero, tma, prší nebo je mlha, dochází na silnici často k dopravním nehodám s chodci. Příčinou bývá jejich nedostatečná viditelnost. Chodci neoznačení reflexními prvky jsou pro řidiče vozidel na neosvětlené komunikaci neviditelní. V silničním provozu jsou chodci nejzranitelnější, a to především děti a senioři. Děti jsou méně soustředěné, nedokáží správně odhadnout vzdálenost a předvídat. Senioři nebývají tak pohybliví, mívají zhoršený zrak i sluch a reakce na blížící se nebezpečí jsou pomalejší.

Od února 2016 začala platit novela zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, která zavedla povinnost pro chodce, mít na sobě reflexní prvky mimo obec za snížené viditelnosti při pohybu po krajnici či okraji vozovky.

„Pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích.“

V souvislosti s podzimním obdobím, kdy je snížená viditelnost v ranních i podvečerních hodinách, bylo vyhlášeno, jako v loňském roce, v měsíci listopadu dopravně bezpečnostní opatření zaměřené zejména na viditelnost chodců pohybujících se za snížené viditelnosti na pozemních komunikacích mimo obec. Policisté v rámci opatření kontrolují, zda chodci dodržují zákon a používají reflexní prvky pro zvýšení jejich viditelnosti. V pondělí 13. listopadu 2017 policisté během jedné z těchto akcí chodcům a cyklistům rozdávali reflexní prvky, aby zvýšili jejich viditelnost.

Tyto akce budou i nadále pokračovat.

por. Bc. Lenka Pokorná    ck.pis@pcr.cz

15. listopadu 2017

Odkazy do noveho okna

1 Vidíme se 1

1 Vidíme se 1 

Detailní náhled

2 Vidíme se 2

2 Vidíme se 2 

Detailní náhled

3 Vidíme se 3

3 Vidíme se 3 

Detailní náhled

4 Vidíme se 4

4 Vidíme se 4 

Detailní náhled

5 Vidíme se 5

5 Vidíme se 5 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem