Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Dopravní nehody za III. čtvrtletí na jihu Čech

Jižní Čechy - Na jihu Čech způsobili neukáznění řidiči přes 2 400 dopravních nehod. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Ve III. čtvrtletí letošního roku zaznamenaly policejní statistiky na jihu Čech přes 2 400 dopravních nehod, což je přibližně o 5 tisíc nehod méně než v roce 2008. Razantní pokles je nutné přičíst především legislativní změně v oblasti šetření dopravních nehod. Nejčastější příčinou uvedeného počtu dopravních nehod je nesprávný způsob jízdy, nepřiměřená rychlost, nedání přednosti v jízdě a nesprávné předjíždění.
V průběhu uplynulých devíti měsíců letošního roku zemřelo na jihočeských silnicích 56 (79) osob , 181 (227) osoba byla zraněna těžce a 320 (440) neukázněných řidičů usedlo za volant po požití alkoholu. (V závorkách uvádím údaje za stejné období loňského roku). Nejvyšší počet dopravních nehod způsobují řidiči v obci, následně pak mimo obec a na místních komunikacích. Ze statistik také vyplývá, že k nejvyššímu počtu dopravních nehod dochází v pátek, v sobotu a ve čtvrtek. Naopak nejméně nehod statistiky zaznamenaly v neděli. Nejčastěji řidiči bourají ve dne, za nezhoršené viditelnosti a na suchém a neznečistěném povrchu.
Podzim, který vystřídal čas prázdnin a dovolených, by neměl v žádném případě řidiče překvapit. Především by si měli řidiči uvědomit, že vozovka může být v některých lesních úsecích, na mostech nebo v blízkosti vodních toků namrzlá nebo pokrytá vrstvou spadaného listí. Obě tyto skutečnosti mohou být příčinou nezvládnutí řízení vozidla a skončit smykem. Jak smyku předejít? Uvědomit si, na jakém povrchu právě jedete a těmto podmínkám přizpůsobit rychlost jízdy. Důležitou úlohu samozřejmě hrají také kvalitní pneumatiky a celkově dobrý technický stav vozidla. Prozíravý řidič má ve své výbavě jistě i stěrku a škrabku na námrazu a jinovatku. Jediné, čeho se nám většinou nedostává, je čas. Věnujte proto čistění oken potřebnou chvilku pozornosti, protože dobrý výhled z vozu je zcela nezbytnou podmínkou bezpečné jízdy.
K bezpečnosti na silnicích může přispět každý z nás, a to ohleduplnou, soustředěnou a pozornou jízdou. Proto věnujte maximální pozornost řízení vozidla a pohybu chodců. V žádném případě nepřeceňujte své schopnosti a nikdy neriskujte. Jenom tak můžeme uplatnit pravidlo šťastného návratu do svých domovů.

komisař Jana Hlavínová, pisjc@mvcr.cz

 

vytisknout  e-mailem