Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Dopravní nehody se zvěří

BEROUNSKO – Jak se vyhnout střetu se zvěří a co dělat když k němu dojde? 

Policisté z Dopravního inspektorátu v Berouně vyjížděli ve středu 3. ledna krátce po sobě po 16 hodině k celkem třem dopravním nehodám, při kterých došlo ke střetu vozidla se zvěří. Ke dvěma dopravním nehodám došlo na úseku mezi Loděnicemi a obcí Bubovice, k té třetí došlo na silnici II. třídy č. 114 ve směru od obce Hořovice na obec Lochovice. Celková škoda na vozidlech se vyšplhala na 230 tisíc korun českých.

Podzimní a zimní měsíce jsou typické vyšší aktivitou divoké zvěře a brzkým stmíváním. To jsou nejzásadnější faktory, které zvyšují riziko střetu vozidla se zvěří. Nejvyšší aktivita a nejčetnější počet srážek je zaznamenám mezi 5 a 7 hodinou ranní a mezi 16 a 21 hodinou večerní – tedy v době dopravních špiček. Nejčastěji dochází ke střetu s vysokou zvěří a divokými prasaty. Jen v loňském roce vyjížděli berounští policisté k 224 dopravním nehodám, při kterých došlo ke střetu se zvěří. Oproti roku 2022 je to nárůst o 68 nehod.

Jak minimalizovat riziko střetu?

  • Především je nutné v rizikových úsecích (lesy, pole, louky) snížit rychlost a jet tak, abyste v případě nenadálého pohybu zvířete do vozovky mohli vozidlo včas zastavit a střetu zabránit.

  • Pokud vidíte jedno zvíře, je vysoká pravděpodobnost, že nebude samo. Pokud vidíte záblesky očí zvěře, vypněte dálková světla, aby se zvěř nepolekala a jeďte pomalu.

  • Věnujte rovněž zvláštní pozornost úsekům, které jsou osazeny dopravní značkou „Zvěř“.

  • V případě, že již hrozí bezprostřední srážka, nedoporučujeme provádět prudké vyhýbací manévry, protože hrozí riziko ztráty kontroly nad vozidlem a tím pádem hrozí daleko větší následky - nejen v té materiální podobě.

Co dělat po srážce?

  • Po srážce se zvěří je nutné postupovat jako při běžné dopravní nehodě. To znamená prioritně, v případě potřeby, poskytnout zraněným první pomoc a přivolat zdravotnickou záchrannou službu a další složky IZS. V případě, že nedošlo ke zranění osob je i tak vaší povinností na místo zavolat Policii České republiky.

  • Po nehodě si zapněte na vozidle výstražná světla, oblečte si reflexní vestu a na okraj vozovky umístěte výstražný trojúhelník. Ten se umísťuje do vzdálenosti minimálně 50 m (vyžadují-li to okolnosti, může být vzdálenost kratší). Na dálnici se umísťuje minimálně do vzdálenosti 100 m.

  • Na sražené zvíře nikdy nesahejte, protože může být zmatené a agresivní a může vás poranit.

  • V případě, že by někoho napadlo si zvíře po srážce ponechat, dopustil by se v závislosti na výši způsobené škody mysliveckému sdružení, přestupku proti majetku nebo trestného činu krádeže.

Aby vám pak vaše pojišťovna uhradila škodu způsobenou střetem se zvěří, je nutné mít toto riziko pojištěné. Klasické povinné ručení neobsahuje střet se zvěří. Je tedy třeba toto riziko připojistit, nebo sjednat havarijní pojištění. Ideální je kontaktovat pojišťovnu a informovat se o konkrétních možnostech.

Policisté po příjezdu na místo dopravní nehody provedou běžné úkony, jako je provedení dechové zkoušky řidiče, kontrolu předepsaných dokladů řidiče a ohledání místa dopravní nehody včetně provedení fotodokumentace. K události sepíšou záznam o dopravní nehodě zaviněné zvěří, přičemž řidiči předají jeho potvrzení. Dále vyrozumí příslušné myslivecké sdružení, které se postará o odklizení zvěře ze silnice. Fotodokumentaci a záznam o dopravní nehodě policisté automaticky zasílají pojišťovně.

Jezděte na silnicích bezpečně a pamatujte, že spěchat se často nevyplácí!

nprap. Simona Vacherlohnová
preventistka PČR ÚO Beroun
9. ledna 2024

Odkazy do noveho okna

Dopravní značka "Zvěř"

Dopravní značka "Zvěř" 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem