Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Dopravní nehody s lesní zvěří

PLZEŇSKÝ KRAJ - Od počátku letošního roku do konce měsíce srpna policisté evidují v celém Plzeňském kraji 39 dopravních nehod srážky s lesní zvěří.  

     Protože jsou v podzimních měsících dopravní nehody se zvěří nejčastější, chtěli bychom vás upozornit na možná rizika. Tyto nehody se stávají většinou brzy ráno nebo pozdě večer. V tomto období je snížená viditelnost, častější mlhy a mnohdy i mokrá vozovka.
     Od počátku letošního roku do konce měsíce srpna policisté evidují v celém Plzeňském kraji 39 dopravních nehod srážky s lesní zvěří. Za stejné období loňského roku jich strážci zákona letos do policejních statistik zapsali o deset více. Pokud vás takováto nepříjemnost potká, snažte se zachovat klid. Strážci zákona doporučují vždy zavolat Policii České republiky. Zároveň doporučují pořídit si fotodokumentaci poškozeného vozidla a samozřejmě také zvěře, je-li to možné. Jinými slovy vhodným způsobem zajistěte důkazy jednoznačně nasvědčující tomu, že došlo k poškození vozidla střetem se zvěří. Lesní zvěř nepatří majiteli lesa ani nikomu jinému. V okamžiku, kdy svým vozem zvěř srazíte, se stává majetkem mysliveckého sdružení, které má v místě dopravní nehody svůj revír.
     V případě, že máte havarijní pojištění, škoda se likviduje pojišťovnou standardně jako u jakékoli jiné nehody. Pokud takto pojištění nejste, škodu musíte uhradit ze svého. Rozhodnete-li si sraženou lesní zvěř z místa dopravní nehody odvézt a ponechat si ji, může být vaše jednání policisty hodnoceno jako trestný čin krádež, za který vás soudce může poslat za mříže až na dva roky.
     Na závěr vám ještě připomenu, jak se zachovat, když spatříte srnu či jiné zvíře. Motorista by měl svůj vůz zpomalit a popřípadě zcela zastavit. Jestliže již srážce zabránit nelze, měl by řidič myslet na dvě základní pravidla. Prvním je intenzivní brždění, aby nárazová rychlost byla co nejvíce snížena. Druhým a patrně nejdůležitějším pravidlem je udržení směru jízdy. Prudkým otočením volantu se snaží motorista srážce zabránit, ale tento manévr může mít fatální následky. Můžete například narazit do protijedoucího vozidla, dostat smyk nebo vyjet mimo vozovku a narazit do stromu či jiné překážky. Každý řidič by v těchto případech neměl panikařit a měl by zachovat klid.

por. Ivana Telekešová, DiS.
8. října 2013

vytisknout  e-mailem