Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Dopravní nehody na Vysočině

KRAJ VYSOČINA: Počet nehod se mírně zvýšil 

V průběhu jedenácti měsíců letošního roku šetřili policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina v našem kraji celkem 4 081 dopravních nehod, což je nárůst o 276 dopravních nehod – tedy o sedm procent více ve srovnání s jedenácti měsíci roku 2016.

Letošní nehody si vyžádaly již 29 obětí, což je o dvě oběti více v porovnání se stejným obdobím loňského roku - vyjádřeno procenty letos se počet obětí dopravních nehod zvýšil o sedm procent. Celkem 129 účastníků se při letošních nehodách těžce zranilo. Tento počet těžce zraněných je o devět těžce zraněných více – tedy o  osm procent vyšší než za stejné období loňského roku. Dalších 1 281 účastníků utrpělo při letošních nehodách lehké zranění. Toto číslo je ve srovnání s počtem lehce zraněných za leden až listopad roku 2016 o tři procenta nižší – o 46 lehce zraněných osob méně. Hmotná škoda způsobená na havarovaných vozidlech a ostatním majetku se za jedenáct měsíců letošního roku vyšplhala na 240 824 000 korun a ve srovnání se stejným obdobím roku 2016 je o tři procenta vyšší.

Ve 166 případech  (nárůst o 12 případů) o policisté při šetření nehody zjistili, že řidič před jízdou požil alkoholické nápoje a v sedmi případech (nárůst o dva případy) usedl řidič za volant pod vlivem omamných a psychotropních látek. Mezi nejčastější příčiny dopravních nehod v Kraji Vysočina můžeme od začátku letošního roku zařadit způsob jízdy (1 820 nehod), nepřiměřenou rychlost jízdy (664 nehod). Poté následuje nedání přednosti v jízdě (290 nehod), a také nesprávné předjíždění (89 nehod). Technická závada měla letos za následek 33 dopravních nehod.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

2. prosinec 2017

vytisknout  e-mailem