Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Dopravní nehody

KARLOVARSKO – Alkohol a mikrospánek za volantem. 

Ve čtvrtek dne 16. srpna v brzkých ranních hodinách řídil 23letý muž vozidlo značky Peugeot po silnici ve směru od Bochova na Toužim. Před obcí Kozlov při projíždění zatáčky zřejmě nepřizpůsobil rychlost vozidla a to uvedl do smyku. Poté přejel do protisměru a pokračoval dále mimo komunikaci na pastvinu, kde povalil elektrický ohradník. S vozidlem skončil ve spodní části pastviny, kde zapadl. Od zapadlého vozidla odešel do nedalekého objektu, kde měl neoprávněně užít pracovní stroj, kterým jel zpět k místě nehody s úmyslem zapadlé vozidlo vytáhnout. S pracovním strojem však vjel na krajnici, která se s ním utrhla. Skončil na boku v odvodňovacím příkopu, přičemž došlo k poškození krajnice a stromu. Policisté s řidičem provedli orientační dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu, která vyšla pozitivně s nejvyšší hodnotou 1,44 promile. Lékařské vyšetření s odběrem biologického materiálu řidič policistům odmítl. Na místě mu byl zadržen řidičský průkaz. Škoda je předběžně odhadnuta na částku přesahující jeden milion korun. Případe je nadále v šetření policistů.

O den později dne 17. srpna řídil pod vlivem alkoholu 22letý řidič. Ten v nočních hodinách řídil osobní vozidlo značka Audi po ulici Bezručova v Karlových Varech. Řidič při projíždění zatáčky zřejmě řízení nevěnoval dostatečnou pozornost a s vozidlem přejel do protisměru, kde narazil do svahu a kamenů. Zde se měl odrazit a přetočit přes střechu. Policisté s ním provedli opakovanou orientační dechovou zkoušku, při které nadýchal 1,34 promile alkoholu. Poté se podrobil lékařskému ošetření s odběrem biologického materiálu v nemocnici. Na místě mu byl policisty zadržen řidičský průkaz. Způsobená škoda byla odhadnuta na 150 tisíc korun. I ten případ nadále řeší policisté.

Alkohol za volantem – prevence:

Řidiči, vezměte odpovědnost za život do vlastních rukou! Pokud pijete alkohol, nikdy nesedejte za volant, a to ani po malém pivu či deci vína! Alkohol za volant nepatří. Svými účinky snižuje koncentrovanost na řízení automobilu, zužuje periferní vidění a zpomaluje schopnost rychlé reakce a střízlivého jasného úsudku.

V pátek dne 17. srpna řídil 36letý řidič osobní vozidlo značky Fiat po silnici I/13 ze směru od Ostrova na Květnovou. Plně se nevěnoval řízení zřejmě z důvodu mikrospánku a narazil do zadní části před ním jedoucího přívěsu nákladního stroje. Alkohol policisté vyloučili provedenou dechovou zkouškou. Za přestupek mu byla uložena pokuta. Škoda byla předběžně odhadnuta na částku kolem 300 tisíc korun.

Mikrospánek zřejmě potrápil ve stejný den i dalšího řidiče, a to 71letého muže, který v odpoledních hodinách řídil osobní vozidlo značky Peugeot po silnici I/6 ve směru na Prahu. S vozidlem měl přejet do protisměru, kde narazil do dopravního značení a poté se čelně střetl s protijedoucím nákladním vozidlem. Při dopravní nehodě utrpěl 71letý řidič těžké zranění, se kterým byl převezen do nemocnice. Alkohol policisté u obou řidičů vyloučili orientační dechovou zkouškou. Škoda byla odhadnuta na částku kolem 140 tisíc korun. Případ je nadále v šetření policistů.

Mikrospánek – prevence:

Mikrospánek trvá pouhé tři až patnáct vteřin, přesto může mít fatální následky, zvláště pokud potká řidiče za volantem. Mikrospánku předchází zvýšená únava, která se může projevovat pomalejšími reakcemi, rozmazaným viděním, zhoršenou orientací, náladovostí nebo poklesem výkonnosti. Pokud na sobě pozorujete tyto příznaky, je lepší zastavit např. na kávu nebo na krátký odpočinek. Nehody se nejčastěji dějí jen pár kilometrů od domova, kdy si řidiči říkají, že "už to dojedou". Příčinou je nejčastěji nedostatečný odpočinek před samotnou jízdou. Může ho ale také způsobit stres, nekvalitní spánek nebo např. užívání léků. Mikrospánek řidiče nejčastěji přepadne v noci nebo pozdě odpoledne, kdy se vrací unavení z práce. Rizikovou skupinu představují především mladí muži, lidé pracující na směny nebo více než 60 hodin týdně, profesionální řidiči a lidé, kteří trpí poruchou spánku. Postihnout však může každého, kdo sedne za volant unavený. Pokud začínáte zívat, zesilte si v autě rádio, otevřete si okno a osvěžte se čerstvým vzduchem. A hlavně na nejbližším odpočívadle zastavte. Krátké protažení vám prokrví končetiny i mozek a nastartuje na další cestu.

nprap. Bc. Zuzana Týřová
21. 8. 2018

Odkazy do noveho okna

DN KV Bezručova

DN KV Bezručova 

Detailní náhled

DN s těžkým zraněním

DN s těžkým zraněním 

Detailní náhled

DN u Květnové

DN u Květnové 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem