Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Dopravní nehodovost za rok 2011

Policisté evidují nárůst řidičů pod vlivem alkoholu či omamných látek 

     Dopravní policisté za loňský rok evidují celkem 309 dopravních nehod – v tomto případě lze konstatovat, že nedošlo k nárůstu ani k poklesu, neboť naprosto stejný počet nehod evidují v roce 2010.
     Ze statistických údajů vyplývá, že v loňském roce bylo při nehodách lehce zraněno 169 osob, těžce zraněno 12 osob a 6 osob bylo usmrceno. V porovnání s předloňským rokem se jedná o nárůst zraněných osob, neboť v roce 2010 utrpělo lehká zranění 167 osob, tedy o dvě méně, a těžce zraněných osob policisté evidovali 6, tedy o 6 méně něž v roce 2011. Počet usmrcených osob zůstává stejný, tedy 6. 
     Celková škoda se vyšplhala téměř na 27 miliónů korun, což je o více než 3,5 miliónu korun méně než v roce 2010.
     Z celkového počtu dopravních nehod jich řidiči motorových vozidel zavinili nejvíce, a to 266. Řidiči nemotorových vozidel zavinili 12 nehod a na chodce připadá 8 dopravních nehod. Děti do 15 let byly účastníky dopravních nehod v 53 případech – v tomto směru se oproti předloňskému roku jedná o nárůst, a to o 14 případů.
     Požití alkoholu nebo omamné látky ze strany řidiče bylo při dopravních nehodách zjištěno ve 41 případech. V této oblasti je evidován nárůst téměř o polovinu. V roce 2010 totiž policisté zaznamenali pod vlivem alkoholu nebo omamné látky 23 řidičů, což je o 18 méně něž v roce 2011.   
     Nejčastějšími příčinami dopravních nehod jsou tradičně: způsob jízdy (121 případů), nepřiměřená rychlost (108 případů) a nedání přednosti v jízdě (36 případů). Zvýšený nárůst policisté evidovali u nehod, ke kterým došlo z důvodu nesprávného předjíždění – v roce 2010 to bylo 7 případů, v roce 2011 jich evidují o 6 více, tedy 13.
     Dnem v týdnu, kdy dochází k největšímu počtu dopravních nehod, je pátek. Policisté v tomto dni evidují 65 nehod. Na dalším místě je s počtem 47 dopravních nehod středa. Naopak nejméně řidičů havarovalo v úterý. V tomto dni evidují policisté 33 nehod.
     V souvislosti s lokalizací dopravních nehod na Tachovsku lze konstatovat, že z celkového počtu 309 dopravních nehod se jich 135 stalo v obci, zbylých 174 nehod policisté evidují mimo obec. K největšímu počtu nehod dochází na silnicích druhých tříd, kde jich policisté za rok 2011 evidují 146. Na silnicích třetích tříd jich policisté evidují 64 a na místních komunikacích, což jsou silnice ve městech a obcích, evidují policisté 58 dopravních nehod. Nejméně nehod policisté zaznamenali opět na silnici 1. třídy, což je komunikace vedoucí přes Chodovou Planou na Novou Hospodu, a to 34 nehod. V porovnání s rokem 2010 je to o 11 nehod méně. Přesto, že policisté na této komunikaci evidují nejmenší počet nehod, jejich následky jsou většinou závažné, neboť se z větší části jedná o dopravní nehody, kde je příčinou nepřiměřená rychlost jízdy a nedání přednosti v jízdě – zejména na křižovatce u obce Nová Hospoda. V tomto úseku komunikace policisté velmi kladně hodnotí vybudování kruhového objezdu při výjezdu z dálnice, neboť se jedná o bezpečnostní prvek, díky kterému v tomto místě za poslední období nedošlo k žádné závažné dopravní nehodě. 

por. Bc. Dagmar Jiroušková
17. 1. 2012

vytisknout  e-mailem