Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dopravní nehodovost v roce 2014

Na tiskové konferenci zazněla statistika, priority i prevence 

V roce 2014 řešili policisté celkem 85 859 dopravních nehod, při kterých 629 lidí zemřelo, 2 762 bylo těžce zraněno a 23 655 utrpělo lehká zranění. Dopravní nehodovost za uplynulý rok dnes na tiskové konferenci prezentoval první náměstek policejního prezidenta plk. Mgr. Martin Vondrášek a ředitel služby dopravní policie plk. Ing. Tomáš Lerch.

Plk. Vondrášek v úvodním vystoupení nejprve shrnul opatření, která ve vztahu k bezpečnosti silničního provozu Policie České republiky v uplynulém roce realizovala, následně zdůraznil priority policie ve vztahu k silničnímu provozu na rok 2015. Policie České republiky se tak v tomto roce na silnicích zaměří především na rizikové chování účastníků silničního provozu, technický stav vozidel, alkohol a drogy, bezpečné komunikace a na nemotorizované účastníky silničního provozu. „Spolupráci s oddělením BESIP ministerstva dopravy považujeme ve snaze pozitivně ovlivnit dopravní nehodovost za velice důležitou, aktuálně již máme naplánováno několik jednání se zástupci resortu dopravy“, doplnil plk. Vondrášek.

Ředitel služby dopravní policie po vystoupení prvního náměstka detailně rozebral jednotlivé statistické ukazatele. Zdůraznil přitom, že dlouhodobý trend klesajících následků dopravních nehod na životě a zdraví osob se z dlouhodobého pohledu daří udržovat a to i přes aktuální meziroční nárůst počtu usmrcených. K příčinám vzniku dopravních nehod pak plk. Lerch uvedl: „Jako zásadní vnímáme stoupající trend nevěnování se řízení. Vlivem doby si lidé často z automobilů dělají kanceláře, nevěnují se tak plně řízení, nesledují situaci v provozu a dopravní značení a často pak v místech, kde je potřeba ubrat plyn, naopak zrychlí a při takto vzniklých dopravních nehodách se pak objevují ty nejtragičtější následky“. Bezpečnost a plynulost silničního provozu je v prvé řadě závislá na vlastním chování jeho účastníků.

Prezentace se statistickými údaji naleznete pod textem.

8. 1. 2015
kpt. Bc. Jozef Bocán
tiskový mluvčí, Policejní prezidium ČR

vytisknout  e-mailem