Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Dopravní nehodovost v loňském roce opět vzrostla

BENEŠOVSKO – Přibylo mrtvých, těžce i lehce zraněných, výrazně stoupla i škoda na vozidlech. Bohužel vzrostl i počet nehod, při kterých byli viníci pod vlivem alkoholu.  

„Loni jsme řešili celkem 1589 nehod, což je o 137 nehod více než v roce 2015,“ říká npor. Zdeněk Štěpánek, vedoucí Dopravního inspektorátu Benešov. „Bohužel se úměrně s tím zvýšil i počet mrtvých ze 14 na 15, těžce zraněných bylo 37, což je o 7 více než v roce 2015, a přibylo i lehce zraněných. Těch bylo loni 387, tedy o šest více, než v roce předchozím,“ konstatuje. „Výrazně stoupla také škoda na vozidlech, která dosáhla téměř 80 miliónů korun. Jako velké negativum také vnímáme, že přibylo i nehod, při kterých byli viníci pod vlivem alkoholu. Takových událostí jsme loni zaznamenali 43, tedy o 12 více než v roce 2015," bilancuje.

K nárůstu tedy došlo prakticky ve všech ukazatelích. Příčiny přitom zůstávají vesměs stejné. Nejvíce nehod bylo způsobeno nesprávným způsobem jízdy, nepřiměřenou rychlostí a také nedáním přednosti v jízdě. Převážná většina nehod se odehrála na silnicích 2. třídy. Nejvíce nehod způsobili řidiči motorových vozidel, celá pětina ale byla zapříčiněna srážkou se zvěří.

Dopravě se přitom policisté intenzivně věnují, a to nejen při dopravně bezpečnostních akcích, ale i v rámci běžného výkonu služby. Svědčí o tom i obecně vyšší počet zjištěných přestupků, loni zejména za nepřiměřenou rychlost. Pokles naopak policisté zaznamenali v počtu přestupků, které se týkaly alkoholu za volantem. Odhalili taktéž menší počet řidičů, které přistihli při řízení s více než jedním promile alkoholu. Naopak o něco více řidičů zastihli pod vlivem jiných návykových látek (drog). Přesto všechno se ale počet nehod i nadále zvyšuje. „Je to těžké,“ říká Zdeněk Štěpánek. „Okres Benešov má jednu z nejhustších sítí silnic, kde je obrovská frekvence provozu. Řidiči tady jezdí rychle, jsou často bezohlední k ostatním. Kontroly, které provádíme, nemůžou v žádném případě odhalit veškerá přestupková jednání, ke kterým dochází,“ vysvětluje. „A právě proto nemůžeme v dohledu nad silničním provozem ani v tomto roce polevit. Řidiči se s námi budou setkávat i nadále, a pokud se nějakého přestupku dopustí, musí počítat s postihem,“ upozorňuje důrazně. „Budeme se cíleně zaměřovat do rizikových lokalit, kde řidiči velmi často páchají hrubé přestupky vedoucí nezřídka ke vzniku vážných dopravních nehod. Více se zaměříme na kontrolu řidičů motorových a nemotorových vozidel jedoucích pod vlivem alkoholu a jiných návykových látek. Dbát budeme také na to, aby nejvíce zranitelní účastníci silničního provozu, kterými jsou chodci, cyklisté a řidiči motocyklů, maximálně používali ochranné a reflexní pomůcky,“ uzavírá nakonec.   

Dopravní nehodovost na Benešovsku

 

2016

2015

rozdíl

Celkový počet DN

1589

1452

+137

Úmrtí

15

14

+1

Těžce zraněno

37

30

+7

Lehce zraněno

387

381

+6

Škoda na vozidlech

79 858 200

64 332 400

+15 525 800

DN zaviněné řidičem mot. voz.

904

809

+95

Účastníci do 15 let

180

156

+24

Alkohol u viníka DN

43

31

+12

Zavinění cyklisté

17

12

+5

Zavinění chodci

8

8

-

por. Bc. Eva Stulíková
tisková mluvčí
P ČR Benešov
13. ledna 2017

vytisknout  e-mailem