Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Dopravní nehodovost na Kladensku

KLADENSKO – Řidiči, buďte obezřetní a přizpůsobte vždy jízdu počasí a stavu a povaze vozovky. 

Policie neustále upozorňuje řidiče, ale i chodce, aby dbali zvýšené obezřetnosti jako účastníci silničního provozu, a to především v těchto podzimních a zimních měsících, kdy je značně snížená viditelnost. Pouze vzájemným respektováním řidičů a chodců v dopravě a dodržováním silničních předpisů lze snížit počet dopravních nehod na našich pozemních komunikacích. Policie dále upozorňuje řidiče, aby v době nepříznivého počasí, kdy jsou silnice kluzké, v ranních a nočních hodinách bývá snížená viditelnost vlivem mlhového oparu a dochází i k námraze na komunikaci, aby zvýšili svoji pozornost a přizpůsobili jízdu stavu a povaze vozovky a povětrnostním podmínkám. Policie apeluje na řidiče, aby usedali za volant odpočatí a plně se za jízdy věnovali řízení. 

Další policejní upozornění je určeno především chodcům, kteří by si měli uvědomit, že nemají při přecházení silnice absolutní přednost. Při přecházení pozemní komunikace je důležité nejen se rozhlédnout k bezpečnému přejití vozovky, ale je zde velmi důležité využít očního kontaktu chodce s řidičem.  Ani v silničním provozu bychom neměli opomínat na tolerantnost a slušné jednání.

Dopravní policisté z kladenského inspektorátu o tomto víkendu vyjížděli k 24 dopravním nehodám, při kterých utrpělo zranění lehčího charakteru celkem 10 osob.  Předběžná škoda byla vyčíslena na celkovou částku 1 383 000,-Kč. Ve 14 případech příčinou dopravní nehody byla rychlost, osmkrát způsob jízdy a dva řidiči nedali přednosti v jízdě a  tím došlo k dopravním nehodám. Jen v neděli 17. prosince 2017 dopravní policisté prošetřovali 17 dopravních nehod. Dnes od půlnoci 18. prosince 2017 do 10.00 hodin vyjížděli policisté dopravního inspektorátu již k dalším 5 dopravním nehodám, při kterých nebyl nikdo zraněn a byla způsobena škoda pouze na vozidlech.

Kladenští policisté vyzývají řidiče, aby dodržovali předpisy silničního provozu a neriskovali nebezpečnou jízdou své životy a zdraví, ale také především životy a zdraví ostatních účastníků silničního provozu.

Dopravní policisté dále  upozorňují, že silnice pokryté sněhem nebo ledovkou, ale rovněž i pouze po dešti mokrá silnice má jiné vlastnosti než pozemní komunikace, která je suchá. Především vlivem ledu, sněhu a mokra se prodlužuje brzdná dráha vozidla.

Z těchto důvodů je vhodné zvýšit opatrnost při jízdě a předcházet tak dopravním nehodám nejen v zimních měsících: 

- nepřeceňovat své řidičské schopnosti a snížit rychlost jízdy

- dodržování většího rozestupu od vozidel jedoucích před vámi

- plynulost jízdy, to znamená vyhnout se jízdě stylem brzda – plyn, vyhnout se při jízdě také prudkému trhání volantem, například překážky   

   objíždějte volným větším obloukem, snížíte tak riziko smyku

- věnujte pozornost změnám stavu vozovky, mějte na paměti, že v zimě nemusí být stav vozovky na všech úsecích vozovky stejný.

nprap. Jana Šteinerová

tisková mluvčí

P ČR  Kladno

18. prosince 2017

vytisknout  e-mailem