Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Dopravní nehodovost během letních prázdnin

Jihočeský kraj – Během léta se stala na českých silnicích řada dopravních nehod. 

Léto končí, ovšem policisté z celého kraje během letních prázdnin rozhodně nezaháleli.  Na území jihočeského kraje proběhlo celkem 18 dopravně bezpečnostních akcí, které byly zaměřeny především na měření rychlosti vozidel, na kontrolu povinné výbavy, zjišťování alkoholu či jiných omamných a psychotropních látek u řidičů, používání bezpečnostních pásů, zajištění bezpečnosti dětí při jízdě v automobilu a další.
Přesto došlo na jihočeských silnicích k řadě dopravních nehod tak, jak ukazuje následující tabulka.
 
 
Dopravní nehody v měsíci červenci a srpnu v jižních Čechách
Rok
Počet DN
Usmrceno
Těžká zranění
Lehká zranění
Alkohol
Škoda v mil.
2009
606
32
56
359
43
26,94
2010
578
23
57
369
76
36,30
rozdíl
-28
-9
1
10
33
9,36

Z uvedených statistik vyplývá, že oproti loňskému roku se počet dopravních nehod během letních prázdnin snížil o 28 případů. V souvislosti s tím klesl také počet usmrcených osob a to o 9 lidí. Počet lidí s těžkým zraněním je srovnatelný, počet lidí s lehkým zraněním se zvýšil o 10 případů. Alarmující je ovšem údaj o alkoholu za volantem, kdy se počet řidičů, kteří porušili zákon tímto způsobem, zvýšil o 33 osob. Zvýšila se také škoda, která v důsledku havárií vznikla. Alkohol za volant nepatří, to je zásada, kterou zná každý řidič a každý řidič by si měl uvědomit zodpovědnost, kterou má, když sedí za volantem. Pokud požije alkoholický nápoj před jízdou, pak se zásadním způsobem zpomalují jeho reflexy a jen velmi pomalu reaguje na situace, které se na silnici odehrávají. A následky bývají katastrofální. Proto si řidiči uvědomte, že neohrožujete pouze sebe, ale především ostatní, nevinné účastníky silničního provozu.

Dopravní nehoda IDopravní nehoda I

Příčiny dopravních nehod jsou různé, kromě alkoholu je to příliš rychlá jízda, nepřizpůsobení se svým schopnostem, ale také nepozornost v souvislosti s tím, že se řidiči dostatečně nevěnují řízení svého vozidla. Příkladem, který hovoří za vše, je vážná dopravní nehoda, ke které došlo dne 26. srpna na silnici ve směru od Českých Budějovic na Písek. V důsledku nepozornosti řidiče osobního vozu, který se plně nevěnoval řízení a vjel do protisměru, kde se střetl s projíždějícím motocyklem, zemřel jeden člověk. Jednalo se o spolujezdkyni na motocyklu. Řidič motorky utrpěl těžká zranění a musel být letecky přepraven do nemocnice. Je proto důležité, aby řidiči dodržovali základní zásady bezpečnosti provozu. Věnovat se plně řízení, být soustředěný, dodržovat předepsanou rychlost a především předvídat chování druhých je základním předpokladem bezpečné jízdy.

 
Jihočeští policisté si uvědomují důležitost kontrol na silnicích, protože již samotná jejich přítomnost působí na řidiče preventivně. Každý řidič, který vidí stát policistu u cesty, zvýší svoji pozornost. To je důležité především v tomto období, kdy dětem začíná škola. Řidiči musí být opatrnější a to především v blízkosti mateřských a základních škol. Děti se již vrátily z letních dovolených a dětských táborů a po ulicích a silnicích se budou pohybovat mnohem častěji než v období letních prázdnin.
 
Proto policisté na 1. září v souvislosti se zahájením školního roku vyhlásili dopravně bezpečnostní akci pod názvem „Bezpečně po přechodu“. Tato akce je zaměřená na snížení dopravní nehodovosti v důsledku porušování ustanovení o přechodu pro chodce. Především se jedná o kontrolu rychlosti jízdy, dodržování přednosti chodců a základních ustanovení o přechodech pro chodce. Nebude chybět kontrola povinné výbavy automobilů, pátrání po hledaných osobách, věcech a odcizených motorových vozidel.
 
Dopravní nehoda IIDopravní nehoda II
Protože pro školáky není začátek roku jednoduchý, budou policisté dětem na přechodech pomáhat také v následujícím období.  V příštím týdnu je připravena celorepubliková akce s názvem „Zebra se za tebe nerozhlédne“, kdy policisté stojící na přechodech pro chodce dětem připomenou zásady správného přecházení vozovky.

 

por. Ing. Štěpánka Valentová, pisjc@mvcr.cz
31. srpna 2010

 

vytisknout  e-mailem