Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Dopravní nehoda se smutným koncem

Nezkušenost za volantem ukončila život mladému muži  

 Přesně 49 dní vlastnil osmnáctiletý řidič svoje řidičské oprávnění. Velmi smutná událost se odehrála ve čtvrtek 20. listopadu 2008 na silnici druhé třídy u obce Svatobořice Mistřín ve směru na Dubňany.

Ať už překvapil mladého řidiče povrch vozovky nebo nebo jej zaskočila tma, dostal vozidlo do smyku a najel do protisměru. Vozidlo Škoda spatřil ve svém pruhu a v nebezpečné blízkosti řidič sanitního vozu Vollswagen transporter,  snažil se intenzivně brzdit. V poslední chvíli se pokusil co nejvíce uhnout doprava, aby zabránil střetu. Přes veškerou snahu zkušeného řidiče sanitky došlo ke střetu obou vozidel. Následky byly tragické. V sanitním voze došlo k vážnému zranění jednoho přepravovaného muže, další dvě převážené ženy a řidič utrpěli lehká zranění. Mladý řidič osobního vozidla Škoda 125 svým zraněním v nemocnici podlehl. Událost šetří policisté služby kriminální policie a vyšetřování v Hodoníně.

Často se policisté setkávají s nezkušenými řidiči, kteří si pořizují, případně dostanou od rodičů, takzvaně „na rozbití“, stará nevyhovující vozidla postrádající bezpečnostní prvky. Názor, že to přeci stačí, je velmi nebezpečný.

Moderní vozidla mají posilovače brzd, řízení, airbagy, ABS systém a řadu dalších bezpečnostních systémů. A tak si jen můžeme domýšlet, zda by se vozidlo mladého řidiče dostalo do smyku, kdyby měl modernější vůz...

Zvukový záznam: mladý řidič.mp3

Zpracovala: por. PhDr. Soňa Svobodová



vytisknout  e-mailem