Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Dopravní nehoda s těžkým zraněním

KARLOVARSKO – Chodkyně vběhla řidiči pod auto. 

Ve středu dne 21. února 2018 došlo v Karlových Varech kolem 10:00 hodiny k dopravní nehodě s těžkým zraněním. 76 letá chodkyně přecházela od autobusové zastávky k místnímu obchodnímu domu, a to na místě, které k přecházení nebylo pro chodce určené. Došlo tak ke střetu s právě projíždějícím vozidlem, které řídil 47 letý řidič. Žena nárazem upadla na komunikaci a utrpěla těžké zranění nohy. Se zraněním byla ihned převezena do nemocnice k lékařskému ošetření s následnou hospitalizací. S oběma policisté provedli orientační dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu, která vyšla negativně. Ze zavinění dopravní nehody je podezřelá chodkyně, i přesto je případ nadále v šetření policistů.

PREVENCE:
Není-li na vozovce vyznačen přechod pro chodce, neznamená to, že vozovku nelze přejít. V tomto případě si ale sami musíte zvolit vhodné a bezpečné místo, kde tak učiníte. Jakými pravidly se řídit?
• Mimo přechod pro chodce je dovoleno přecházet vozovku jen kolmo k její ose.
• Před vstupem na vozovku se chodec musí přesvědčit, zdali může vozovku přejít, aniž by ohrozil sebe i ostatní účastníky provozu na silnici.
• Místo pro přejití vozovky zvolte tak, abyste využili svou znalost o délce brzdné dráhy vozidel. Napravo i nalevo od sebe musíte mít dostatečně dlouhý přehledný úsek, na kterém vidíte a posoudíte situaci na silnici, ale na kterém jste pro řidiče vidět i vy, aby mohli případně snížit rychlost jízdy a umožnili vám dokončit přecházení.
• Vstupujte do vozovky jen tehdy, neblíží-li se k vám žádné vozidlo nebo je s ohledem na vaši rychlost chůze dostatečně vzdáleno. Nesmíte donutit řidiče přijíždějících vozidel náhle změnit směr nebo rychlost jízdy!
• Vozovku co nejrychleji (nikoliv zbrkle) přejděte a opět se před vstoupením do její druhé poloviny přesvědčte, že ani vozidla v protisměru vás neohrozí.
Svou bezpečnost při přecházení vozovky zvyšte tím, že nebudete do vozovky vstupovat v nepřehledných místech. Ve městech je takovým místem řada stojících vozidel nebo odpadkových kontejnerů na kraji vozovky u chodníku, rohy ulic a třeba i dav lidí. Pro řidiče je rozpoznání postavy v těchto situacích mnohdy nemožné, a tak bude zajištění si bezpečného přecházení záviset pouze na vás. (zdroj: ibesip.cz)

nprap. Zuzana Týřová
22. 2. 2018

vytisknout  e-mailem