Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Dopravní akce zaměřená na motorkáře a na nevěnování se řízení

PŘÍBRAMSKO - V loňském roce zemřelo na českých silnicích 60 motorkářů. 

Motocyklisté by si měli uvědomit, že jsou při dopravních nehodách mnohem zranitelnější než řidiči vozidel. Riziko, že motorkář bude při havárii usmrcen či vážně zraněn, je mnohem vyšší než u osádky automobilu. Nechrání ho žádná karoserie, bezpečností pás, ale pouze prvky pasivní bezpečnosti, které má na sobě. Je to speciální oblečení, kvalitní přilba, pevná obuv, rukavice, chrániče klubů a páteře. I sebelepší výbava však není zárukou bezpečné jízdy, pokud motorkář jede riskantně a nepřizpůsobí rychlost jízdy stavu komunikace, počasí a hustotě provozu.

Příčinou mnoha tragických nehod je také nedostatečná viditelnost motocyklistů, je možné je v silničním provozu snadno přehlédnout. Jejich viditelnost lze ale zvýšit pomocí vhodně zvoleného oblečení či doplňků z reflexních materiálů. Zlepšuje se tím světelný kontrast vůči pozadí a prodlužuje vzdálenost, na jakou jsou vidět. V neděli 23. září proběhla v odpoledních hodinách na Příbramsku preventivně dopravní akce zacílená právě na motorkáře. Zastavení motoristé měli ale vše v pořádku a od hlídky obdrželi „reflexní šle“.

V minulém týdnu se policisté také zaměřovali na řidiče automobilů, kteří se za jízdy nevěnují řízení. Během dvou dnů zkontrolovali celkem 156 vozidel a zjistili 19 přestupků, za které uložili pokutu ve výši Kč 6 600,-, např. ve třech případech za jízdy šoféři telefonovali, čtyři nebyli připoutaní, jeden jel bez řidičského oprávnění, jeden pod vlivem návykové látky a pět aut nemělo vyhovující technický stav.

Zraněný motorkář
Dne 24. září v odpoledních hodinách došlo v Příbrami na Evropské ulici ke střetu osobního vozidla a motocyklu. Sedmačtyřicetiletý motorkář jel ve směru od Sedlčan na Příbram, kdy zde předjížděl kolonu pomalu jedoucích aut. Devětadvacetiletý řidič automobilu při vyjíždění z parkoviště u benzínové čerpací stanice na hlavní komunikaci se bočně střetl s projíždějící motorkou. Motocyklista utrpěl těžké poranění a byl převezen do příbramské nemocnice. K ošetření tam byl přepraven i spolujedoucí z vozidla. Hmotná škoda byla vyčíslena na 50 tisíc korun.

por. Bc. Monika Schindlová, DiS.
tisková mluvčí
P ČR Příbram
25. září 2018

Odkazy do noveho okna

akce na motorkáře

akce na motorkáře 

Detailní náhled

reflexní šle

reflexní šle 

Detailní náhled

23. 9. 2018

23. 9. 2018 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem