Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Dopravní akce na nákladní vozidla

Jihočeský kraj - Během dvou dnů zastavili policisté 488 nákladních vozidel a autobusů. (Hlasová schránka 974 222 116) 

Do druhé celorepublikové akce zaměřené na nákladní a autobusovou dopravu, v mezinárodní spolupráci TISPOL, se tentokrát zapojili pouze dopravní policisté z inspektorátů územních odborů a oddělení silničního dohledu. Bezmála 50 policistů a 8 civilních zaměstnanců z řad dohlížejících orgánů od 16. do 17. února zastavilo a zkontrolovalo 488 motorových vozidel, převážně těžké přepravy. Přitom zjistili 212 přestupků, kdy 6 řidičů porušilo nejvyšší povolenou rychlost jízdy a jeden řidič před jízdou požil návykovou látku. 18 řidičů a spolucestujících se nepřipoutalo bezpečnostním pásem. U 39 vozidel byl zjištěn nevyhovující technický stav.

Policisté, na místech k tomu určených, vážili nákladní vozidla – u 9 kamionů zjistili překročení povolené hmotnosti. 32 řidičů porušilo zákon o silniční dopravě č.111/1994 Sb., v návaznosti na přímo použitelné předpisy Evropské unie a 20 řidičů porušilo dohodu AETR (Evropská dohoda o práci osádek v silniční dopravě).

Nešvarem řidičů nákladní dopravy a potažmo i hromadné přepravy osob je nedodržování bezpečnostní přestávky, tentokrát strážci zákona zjistili 37 případů. Většinu přestupků řešili na místě uložením blokové pokuty, pár případů oznámili na místně příslušné správní orgány obcí s rozšířenou působností, jen v sedmi případech byla uložena kauce v celkové výši 82 000 korun.

Zvyšující automobilová doprava ve městech a menších obcích – zvýšený dohled orgánů policie na dodržování bezpečnosti v dopravě. Možná se to některým řidičům nelíbí, ale je to jedním z trendů snižování dopravní nehodovosti.

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

21. února 2017

vytisknout  e-mailem