Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dopravní akce

Ms kraj -Policisté se zaměřili na kontrolu dodržování rychlosti a zákazu požívání návykových látek 

V pátek 18. června 2021  a v pondělí 21. června 2021 proběhly dopravně bezpečnostní akce, při kterých kontrolovali policisté ve zvýšené míře dodržování všech ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích.

První výše uvedený den (18. 6. 2021) se policisté zaměřili  v průběhu celorepublikové akce zejména na dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek. Dopravní akce proběhla na území celého kraje a zúčastnili se jí policisté jednotlivých územních odborů, Městského ředitelství policie Ostrava a odboru služby dopravní policie krajského ředitelství.

Policisté zkontrolovali celkově 2 360 vozidel a  zjistili 248 dopravních přestupků. V příkazním řízení jsme vyřídili 236 (v souhrnné výši přes 91 200 korun). Příslušnému správnímu orgánu jsme oznámili 12 přestupků.

Při pohledu na konkrétní porušení dopravních předpisů jsme zjistili, že 8 řidičů usedlo za volant pod vlivem alkoholických nápojů a u 4 řidičů byly zjištěny návykové látky. V této souvislosti jsme  sedmi řidičům zadrželi řidičský průkaz na místě.   Překročení povolené rychlosti zjistili policisté v 8 případech. Skoro pět desítek osob nepoužilo bezpečnostní pásy. Dále, nevyhovující technický stav, mělo 19 vozidel a bez takzvané dálniční známky (tedy bez uhrazení časového poplatku) užilo zpoplatněný úsek komunikace 11 řidičů.

Případy zjištění např.:

V Opavě na ulici Hlučínská v 06:10 hodin policisté zastavili  44letého řidiče vozidla Peugeot. Při dechové zkoušce mu naměřili hodnoty přesahující 0,4 promile.

Na stejné ulici v Opavě policisté v rámci akce kontrolovali v dopoledních hodinách také  55letého řidiče nákladního vozidla, u kterého vykázala dechová zkouška přítomnost alkoholu a to přes 0,5 promile.

V obci Bohumín – Pudlov na ulici Ostravská policisté zastavili a kontrolovali řidiče vozidla Škoda. Předložil doklady potřebné pro provoz a řízení motorových vozidel, kromě řidičského oprávnění. Policisté lustrací v evidencích zjistili, že má vysloven zákaz řízení motorových vozidel a pozitivní byl u řidiče také test na přítomnost omamných a psychotropních látek. Muž je podezřelý nejen z přestupku, ale také z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Druhá dopravní akce, která proběhla včera 21. 6. 2021, byla zejména zaměřená na dodržování rychlosti a to v Ostravě a na hlavních tazích do Ostravy.

V průběhu včerejší akce policisté zjistili 85 přestupků, které v 78 případech vyřešili v příkazním řízení a sedm oznámili správnímu orgánu k projednání.  Z toho větší polovina bylo právě porušení rychlosti (52 případů).  Dále se jednalo o přestupky v souvislosti s držením telefonu či jiného hovorového nebo záznamového zařízení, nepoužití bezpečnostních pásů a nevyhovujícího stavu vozidla.  

mjr. Bc. Pavla Jiroušková

22. 6.2021

Odkazy do noveho okna

1 dopravní akce1

1 dopravní akce1 

Detailní náhled

2 dopravní akce

2 dopravní akce 

Detailní náhled

3 foto rychlost

3 foto rychlost 

Detailní náhled

4 dopravní akce2

4 dopravní akce2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem