Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dopravní akce

Ms kraj: Zaměřeno především na věnování se řízení vozidla 

Rovněž v Moravskoslezském kraji proběhla minulý týden dopravně bezpečností akce, při které se policisté zaměřili zejména na věnování se plně řízení vozidla, sledování situace v silničním provozu na pozemních komunikacích, nesprávný způsob jízdy a zákaz držet v ruce nebo jiným způsobem telefonní přístroj nebo jiné hovorové nebo záznamové zařízení.

Akce probíhala na území celého kraje minulý týden od pondělí do pátku. Zúčastnilo se jí 735 policistů ze služby dopravní a pořádkové policie. Policisté se kromě kontroly dodržování výše uvedených pravidel v silničním provozu zaměřili rovněž na kontrolu zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek řidiči, dodržování stanovené rychlosti a kontrolovali dodržování ostatních pravidel provozu na pozemních komunikacích Moravskoslezského kraje.

Výsledky akce

Policisté zkontrolovali 6 008 vozidel. Zjistili 1 259 dopravních přestupků, přičemž 1 223 z nich vyřídili v příkazním řízení (v souhrnné výši téměř 520 000 korun). Příslušnému správnímu orgánu oznámili zbývající přestupky.

Při pohledu na konkrétní porušení dopravních předpisů zjistíme, že 382 řidičů drželo při jízdě telefonní přístroj a 1 řidič jiné hovorové nebo záznamové zařízení (380 přestupků bylo vyřešeno příkazem na místě). Policisté vyřídili příkazem na místě 129 přestupků „jízda v jízdních pruzích“. Zaznamenali i několik případů (početně do 10), kdy se řidič nevěnoval řízení – například sledoval televizi, DVD, četl denní tisk a obdobně.

Dále, 130 řidičů překročilo povolenou rychlost jízdy a 9 řidičů usedlo za volant pod vlivem alkoholických nápojů. Nevyhovující technický stav mělo 126 vozidel, bezpečnostní pásy nepoužilo 140 osob a nepoužití zádržného systému bylo zjištěno v 14 případech. Chodci se dopustili 16 přestupků, cyklisté 5. Bez takzvané dálniční známky (tedy bez uhrazení časového poplatku) užili zpoplatněný úsek komunikace 4 řidiči.

 por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení tisku, 23. září 2019

vytisknout  e-mailem