Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Dopravně bezpečnostní akce - zpráva

Praha venkov – ZÁPAD – Policisté se zaměřili na kontroly těch nejzranitelnějších za snížené viditelnosti. 

Ve dnech 13., 14. a 16. prosince se policisté ze Středočeského kraje zaměřili na kontrolu nemotorizovaných účastníků silničního provozu za snížené viditelnosti, kterými jsou zranitelní chodci a cyklisté. V průběhu opatření samozřejmě kontrolovali i řidiče osobních vozidel, pátrali po osobách, věcech a odcizených vozidlech.

Do této třídenní krajské dopravně bezpečnostní akce se zapojilo z Územního odboru Prahy venkov - Západ celkem 29 dopravních a pořádkových policistů, kteří zkontrolovali téměř stovku řidičů motorových vozidel, cyklistů a chodců.

Hlídky zjistily 6 dopravních přestupků, které vyřešily v příkazním řízení na místě a uložily za ně pokuty celkem za 2.800 Kč, z toho 1 přestupek se týkal právě chodce.

Pro doplnění uvádíme, že sníženou viditelností se rozumí dle § 2 písm. ff) zák. č. 361/2000 Sb., o silničním provozu „situace, kdy účastníci provozu na pozemních komunikacích dostatečně zřetelně nerozeznají jiná vozidla, osoby, zvířata nebo předměty na pozemní komunikaci, například od soumraku do svítání, za mlhy, sněžení, hustého deště nebo v tunelu.“

Cyklisté i chodci by za zmíněných podmínek měli pamatovat na dodržování zásad eliminujících rizika vzniku nehod, neboť za nimi mnohdy stojí špatné užívání světel nebo jejich nedostatečná viditelnost. Je velmi důležité tyto situace nepodceňovat a dodržovat zásadu „Vidět a být viděn.“ 

V průběhu akce policisté rozdali chodcům i cyklistům reflexní pásky, aby přispěli k jejich bezpečnosti. Hlavním cílem všech dopravně bezpečnostních akcí je ovlivnit nekázeň všech účastníků silničního provozu, zvýšit bezpečnost na silnicích a zároveň také plynulost provozu, a snížit tak dopravní nehodovost. K bezpečnosti mohou však přispět chodci i cyklisté sami!

por. Mgr. Mgr. Anna Štisová, MBA
Územní odbor Praha venkov – ZÁPAD
22. prosince 2023

vytisknout  e-mailem