Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Dopravně bezpečnostní akce

KUTNOHORSKO - Na Kutnohorsku dohlíží “Zebra” na školáky základních škol. 

Dopravně bezpečnostní akce Policie České republiky ve spolupráci se Zdravotní pojišťovnou Ministerstva vnitra ČR probíhá v týdnu od 4 září do 8. září 2017 na celém území České republiky pod názvem “Zebra se za Tebe nerozhlédne“.

Zářijová akce je opět zaměřena především na prevenci, a to zejména na bezpečnost chodců v silničním provozu, konkrétně na dodržování pravidel pro správné přecházení vozovky a na nerespektování pravidel provozu na pozemních komunikacích řidiči motorových vozidel vůči chodcům.

Akce “Zebra” probíhá v ranních hodinách i na Kutnohorsku. Kromě policistů z obvodních oddělení se jí také zúčastní policisté z kutnohorského dopravního inspektorátu. Společně tak dohlížejí na bezpečnost dětí při přecházení na přechodech pro chodce, které jsou v bezprostřední blízkosti základních škol. Hovoří s dětmi a jejich rodiči, řidiči vozidel nejen o pravidlech správného přecházení, ale i o pravidlech silničního provozu na pozemních komunikacích. Školáci z rukou policistů dostávají drobné dárky, které pro ně připravila již zmíněná pojišťovna. Policisté pak uskutečňují ve školách v třídách I. stupně besedy s preventivní tematikou, zaměřenou zejména na bezpečnost chodců v silničním provozu.

“Zebra radí”

I. Vozovku přecházej na přehledném místě, pokud je v blízkosti přechod pro chodce, použij ho!

II. Do vozovky smíš vstoupit po bezpečném rozhlédnutí.
PRAVIDLO: 3x SE ROZHLÉDNI: VLEVO, VPRAVO, VLEVO A RYCHLE PŘEJDI!

III. Vždy si počínej tak, aby řidič měl šanci zastavit vozidlo před přechodem pro chodce!

IV. Do vozovky vstupuj, až když vozidla bezpečně zastaví, nikdy nevbíhej před jedoucí vozidla.

K bezpečnosti chodců při pohybu na silnicích může přispět i vhodné oblečení, které je pro řidiče na dálku dobře viditelné. Pozornost řidiče upoutá chodec oblečený v pestrých barvách a s reflexními prvky. Ty mohou být nejen na oblečení, ale i na aktovkách, batozích, botách.


por. Mgr. Vendulka Marečková
tisková mluvčí
P ČR Kutná Hora
4. září 2017

vytisknout  e-mailem