Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Dopravně bezpečnostní akce

KUTNOHORSKO - Na Kutnohorsku bude dohlížet “Zebra” na školáky základních škol. 

Dopravně bezpečnostní akce Policie České republiky ve spolupráci se Zdravotní pojišťovnou Ministerstva vnitra ČR bude probíhat v týdnu od 3. září do 7. dubna 2018 na celém území České republiky pod názvem “Zebra se za Tebe nerozhlédne“.

Zářijová akce je opět zaměřena především na prevenci, a to zejména na bezpečnost chodců v silničním provozu, konkrétně na dodržování pravidel pro správné přecházení vozovky a na nerespektování pravidel provozu na pozemních komunikacích řidiči motorových vozidel vůči chodcům.

Akce “Zebra” probíhá v ranních hodinách i na Kutnohorsku. Kromě policistů z obvodních oddělení se jí také zúčastní policisté z kutnohorského dopravního inspektorátu. Společně tak dohlížejí na bezpečnost dětí při přecházení na přechodech pro chodce, které jsou v bezprostřední blízkosti základních škol. Hovoří s dětmi a jejich rodiči, řidiči vozidel nejen o pravidlech správného přecházení, ale i o pravidlech silničního provozu na pozemních komunikacích. Školáci z rukou policistů dostávají drobné dárky, které pro ně připravila již zmíněná pojišťovna. Policisté pak uskutečňují ve školách v třídách I. stupně besedy s preventivní tematikou, zaměřenou zejména na bezpečnost chodců v silničním provozu.

“Zebra radí”

  • Vozovku přecházej na přehledném místě, pokud je v blízkosti přechod pro chodce, použij ho!
  • Do vozovky smíš vstoupit po bezpečném rozhlédnutí.

PRAVIDLO: 3x SE ROZHLÉDNI: VLEVO, VPRAVO, VLEVO A RYCHLE PŘEJDI!

  • Vždy si počínej tak, aby řidič měl šanci zastavit vozidlo před přechodem pro chodce!
  • Do vozovky vstupuj, až když vozidla bezpečně zastaví, nikdy nevbíhej před jedoucí vozidla.

K bezpečnosti chodců při pohybu na silnicích může přispět i vhodné oblečení, které je pro řidiče na dálku dobře viditelné. Pozornost řidiče upoutá chodec oblečený v pestrých barvách a s reflexními prvky. Ty mohou být nejen na oblečení, ale i na aktovkách, batozích, botách.

por. Mgr. Vendulka Marečková
tisková mluvčí
P ČR Kutná Hora
27. srpna 2018

vytisknout  e-mailem