Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Dopravně bezpečnostní akce

HAVLÍČKOBRODSKO: Dohled na bezpečnost a plynulost silničního provozu zajišťoval i policejní vrtulník 

Na Havlíčkobrodsku dnes v dopoledních hodinách proběhla preventivní dopravně bezpečnostní akce, při které policisté využili součinnosti Letecké služby Policie České republiky. Akce byla zaměřena na kontrolu dodržování ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích na silnici první třídy číslo 38 na úseku v teritoriu Havlíčkobrodska.

Při dopravní akci policisté dohlíželi na bezpečnost a plynulost silničního provozu, dodržování stanovené rychlosti a způsobu jízdy, kontrolovali používání bezpečnostních pásů, dodržování zákazu telefonování během jízdy, technický stav motorových vozidel a doklady potřebné pro řízení a provoz vozidla. Policejní hlídky se rovněž zaměřily na pátrání po hledaných osobách, věcech a odcizených motorových vozidlech. Zvláštní pozornost zaměřili policisté zejména na dodržování zákonem stanovených povinností při předjíždění, a to za využití policejního vrtulníku, který monitoroval úsek silnice ze vzduchu.

Při kontrolách se policisté zaměřili také na nákladní dopravu, a to ve spolupráci s Centrem služeb pro silniční dopravu, kdy bylo do preventivní dopravní akce nasazeno jedno vozidlo mobilní expertní jednotky.

Během dvouhodinové dopravní akce policisté zjistili dvanáct přestupků na úseku dopravy. Jednalo se o běžné dopravní přestupky, a to včetně porušení zákonem stanovených povinností při předjíždění. Nejčastějším dopravním přestupkem byl nevyhovující technický stav vozidla užitého k jízdě. Dále policisté zastavili tři řidiče, z nichž jeden byl pod vlivem drog a dva pod vlivem alkoholu. Jeden z řidičů pod vlivem alkoholu nadýchal při dechové zkoušce 0,75 promile alkoholu. V tomto případě policisté případ zadokumentovali jako přestupek v dopravě. Druhý z řidičů, u kterého odborné měření na zjištění přítomnosti alkoholu v dechu vykázalo pozitivní výsledek, nadýchal 1,19 promile alkoholu. V tomto případě policisté případ zadokumentovali a zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Na území Kraje Vysočina došlo od začátku letošního roku do současnosti celkem k 1872 dopravním nehodám. Oproti loňskému roku se tento počet navýšil o 41 dopravních nehod. Při těchto nehodách zemřelo jedenáct osob, sedmačtyřicet osob utrpělo těžká zranění a 521 osob zranění lehká.

por. Mgr. Stanislava Miláčková, komisař

23. června 2017

vytisknout  e-mailem