Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Dopravně bezpečnostní akce

Jihočeský kraj - Konec zimy znamená zvýšení provozu na všech silnicích! 

Počátek jarního počasí a zvýšený provoz na pozemních komunikacích, klade vyšší důraz na připravenost všech řidičů. Proto byla na uplynulý týden vyhlášena celorepubliková dopravně bezpečnostní akce „X“, v rámci mezinárodní spolupráce se společností TIPSPOL, k zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu s cílem snížení následků dopravních nehod v důsledku nedodržování ustanovení o používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů.

Za pět pracovních dnů obsadilo silnice 660 strážců zákona, především z řad pořádkové a dopravní policie, kteří zastavili a zkontrolovali více jak 4 900 motorových vozidel. Přitom zjistili 1 382 přestupků. Nejvyšší počet přestupků se týkal nedodržení zákona o použití bezpečnostních pásů a zádržných zařízení v 353 případech, porušení nejvyšší povolené rychlosti v jízdě 206 případů. Ve 21 případech požili řidiči před či během jízdy alkohol či návykové látky. Řidiči velmi často riskují na železničních přejezdech, kdy policisté zjistili 23 přestupků.

Dopravní policisté se zaměřili na technický stav vozidel, kdy u 203 prostředků nalezli závadu. U 18 vozidel zjistili překročení nejvyšší povolené hmotnosti, 12 řidičů porušilo zákon č. 111/1994 Sb., známý jako silniční zákon a 32 osob za volantem dohodu AETR ohledně sociálních předpisů. Mnoho řidičů podceňuje a nemá u sebe doklad o pojištění odpovědnosti.

Dálniční policisté na dálnici D3 a D4 u 13 vozidel, pohybující se na rychlostní komunikaci, prokázali, že si řidiči nevylepili povinnou dálniční známku.

Nepodceňujte své schopnosti a technický stav svých strojů! Mnoho z nás zjišťuje, že dlouhá zima dala zabrat brzdové soustrojí, tlumičům a podvozku. Pravidelná údržba a prohlídka zcela určitě snižuje nebezpečí závady během jízdy na krátkých nebo delších trasách.

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

20. března 2017

vytisknout  e-mailem