Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Dopravka včera a dnes

MĚLNICKO - Projekt prevence bezpečné dopravy pro děti startuje v mělnickém muzeu 

V mělnickém muzeu se poslední zářijový čtvrtek otevírá další sociálně preventivní projekt pro školy a rodiny Dopravka včera a dnes. Jde o osmý počin dlouhodobé spolupráce Programu prevence kriminality Města Mělníka, Policie ČR, Městské policie Mělník a Regionálního muzea Mělník, který tentokráte zacílí na bezpečnost v dopravě.

Volba tématu není náhodná. Počet nehod a úrazů v souvislosti s nerespektováním rizik v silničním provozu v nichž figurují děti, hovoří jasně. Lektorský tým složený z místních profesionálních policistů, strážníků, preventistů, či muzejní edukátorky se tedy chce zaměřit na prevenci nástrah v ulicích, na vozovkách, v městském i venkovském prostředí s využitím interakce, aktivizačních technik, hraného příběhu i prostředí se zajímavými exponáty ze současnosti i historie.

Na letošní rok připadají oslavy stého výročí vzniku Služby dopravní policie. A to je další důvod výběru tématu. Výstavní počin, doprovázející projekt, připomene slovem a obrazem zrod této složky a její působnost především v první republice i s přesahem do současnosti. Návštěvníci se tak seznámí s četnickými silničními kontrolními stanicemi, způsoby měření rychlosti, podobami řidičských průkazů v toku času, či třeba změnami v protektorátu. Zajímavé jsou i mělnické perličky objevené v archivu. Chybět nebude dioráma z třicátých let s uniformovaným strážníkem,  které nás zavede do časů silničních kontrol zhruba před čtyřiceti lety. K vidění bude několik exponátů, které provázely dopravní službu konajícího muže zákona v minulosti (mj. regulka, starý přístroj na měření alkoholu v dechu a další technické pomůcky). Pro srovnání vývoje zde bude k nahlédnutí i výbava současná.

Dopravka včera a dnes.jpg
Dominantní částí projektu budou programy pro školy, přesněji pro děti z mateřských škol a ty od prvního do třetího ročníku základek, které ještě neabsolvovaly dopravní výchovu přímo v lavicích. Přihlášených více než šest stovek nejmenších frekventantů čekají modelové situace, nácvik simulace tísňového volání, bezpečnostní desatero, nácvik využívání ochranných pomůcek, správné přecházení. Dostatek prostoru bude i na využití interaktivních výukových prvků v herní zóně s dopravními značkami a kvízy.

Na přípravě a realizaci akce participovalo mnoho partnerů, vyjma výše uvedených k nim patří Muzeum Policie ČR, Státní okresní archiv Mělník, bývalí policisté – sběratelé a další podporovatelé. Projekt bude slavnostně zahájen ve čtvrtek 26. září v 17 hodin ve velkém sále mělnického muzea. Programy pro školáky startují od 8. října a rodiny s dětmi se mohou těšit na středu 9. října, kdy pro ně organizátoři chystají od 17 hodin rodinné odpoledne. Akci doprovodí tradičně výstava výtvarných prací žáků Základní umělecké školy Mělník s korespondující tématikou Křižovatky, jež se otevírá taktéž středeční odpoledne. Výstavu pak lze navštívit až do 28. října.

Srdečně Vás zvou realizátoři projektu.

Mgr. Jitka Králová
muzejní pedagožka

por. Mgr. Markéta Johnová
tisková mluvčí P ČR Mělník
25.9.2019

Odkazy do noveho okna

Dopravka včera a dnes

Dopravka včera a dnes 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem