Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Doprava o prázdninách

Informace k rizikovému období zazněly na tiskové konferenci Ředitelství služby dopravní policie Policejního prezidia ČR. 

Dnes v dopoledních hodinách se v budově Ministerstva vnitra ČR uskutečnila tisková konference Ředitelství služby dopravní policie Policejního prezidia ČR na téma prázdninového silničního provozu a rizik s tímto nadcházejícím obdobím spojeným. Tiskovou konferenci zahájil ředitel dopravní policie plk. Ing. Tomáš Lerch, následovalo vystoupení vedoucího Samostatného oddělení BESIP Ministerstva dopravy ČR Ing. Martina Faráře, na které navázal s informacemi týkajícími se především dopravní situace na nejvytíženějších dopravních tepnách generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic ČR Ing. Jan Kubiš.

Plk. Lerch v úvodu shrnul dosavadní vývoj dopravní nehodovosti a připomněl i statistické výsledky dopravní nehodovosti let minulých za období letních prázdnin. „Jako výrazné riziko prázdninového provozu chápeme nárůst intenzity dopravy na dopravně významných silničních tazích, zvýšený pohyb cyklistů a chodců v silničním provozu a v neposlední řadě také vysoké denní teploty,“ uvedl plk. Lerch. Ve vztahu k řidičům jsou rizikovými faktory únava, nesoustředěnost, nevěnování se řízení vozidla a v prázdninovém období také ve větší míře konzumace alkoholu a jiných návykových látek, která je často spojena s účastí na společensko-kulturních akcích. Doporučení řidičům pak vychází z apelu na zodpovědné chování každého z nás, tedy usedat za volant odpočatý, seznámit se s plánovanou trasu, vyrazit s časovým předstihem a při první známce únavy zastavit na vhodném místě k odpočinku.

Opatření Policie České republiky spočívají především ve zvýšeném dohledu na bezpečnost silničního provozu v rizikových místech a zatížených komunikacích. Počínaje tímto pátkem startuje na našem území dopravně bezpečnostní akce se zaměřením na víkendový provoz vyhlášená policejním prezidentem, trvat bude následující tři víkendy. Stranou naší pozornosti nezůstanou ani řidiči autobusové dopravy,“ doplnil ředitel Lerch.

Neméně důležitá je také prevence u cyklistů. Kromě řádně vybaveného kola, je vhodné používat cyklistikou přilbu. Důvod je jasný. Jen v posledních pěti letech bylo na silnicích usmrceno 314 cyklistů, přičemž 275 z nich přilbu nemělo. „Takové číslo je alarmující.Je potřeba si uvědomit, že přilba může zachránit život. Kdo ji nepoužívá, hazarduje se životem,“ konstatuje šéf BESIP Martin Farář. Statistiky nejsou pozitivní ani v počtu těžce zraněných osob. Jen v letošním roce se těžce zranilo 147 osob holdujících cyklistickým radovánkám. Může za to především poměrně teplý průběh zimního období a brzký začátek cyklistické sezóny. „Bohužel, z pohledu statistiky nás ty nejtragičtější měsíce teprve čekají. Červenec a srpen dlouhodobě vykazují nejvíce usmrcených cyklistů,“ dodává Martin Farář. Proto asi není pochyb, že by cyklisté měli přilbu v každém případě upotřebit. Vše důležité o přilbách je k dispozici zde.   

Generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic ČR Ing. Jan Kubiš následně informoval o situaci na dálnici D1 ve vztahu k prázdninovému provozu. Informoval o spolupráci s Policií České republiky při zvýšeném dohledu na D1 především o prvním prázdninovém víkendu a dalších opatřeních, které ŘSD v rámci plynulosti provozu přijalo. „Osobně na tento víkend dohlédnu a tým pracovníků ŘSD bude připraven řešit případnou vzniklou situaci,“ zmínil Ing. Kubiš. „Kromě zmíněné probíhající modernizace D1 se na první prázdninové dny na hlavních tazích žádné práce neplánují, drobné opravy a údržba budou z důvodu začátku prázdninového provozu posunuty,“ doplnil generální ředitel Kubiš.

Informace o aktuální situaci na dálnicích a silnicích mohou řidiči sledovat na informačním webu ŘSD www.dopravniinfo.cz kde je pro chytré telefony ke stažení také mobilní aplikace.

Na závěr tiskové konference popřál ředitel Ředitelství služby dopravní policie Policejního prezidia plk. Ing. Tomáš Lerch všem účastníkům silničního provozu spokojené prožití dovolené a především šťastné a bezpečné návraty z cest.

24. června 2014
por. Bc. Jozef Bocán
tiskový mluvčí, Policejní prezidium ČR
 
Ing. Karel Pánek
Samostatné oddělení BESIP
 
Ing. Jan Rýdl
Vedoucí odboru komunikace ŘSD

vytisknout  e-mailem