Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Doprava na jihu Čech v I. pololetí 2009

Jižní Čechy – Na jihu Čech způsobili neukáznění řidiči přes 1 600 dopravních nehod.  

V prvním pololetí letošního roku zaznamenaly policejní statistiky na jihu Čech přes 1 600 dopravních nehod, což je o více jak 3 500 nehod méně než v roce 2008. Razantní pokles je nutné přičíst zejména legislativní změně v oblasti šetření dopravních nehod.
V průběhu prvních šesti měsíců letošního roku zemřelo na jihočeských silnicích 33 (42) osob, 104 (138) osoby byly zraněny těžce a přes 200 (288) neukázněných řidičů usedlo za volant po požití alkoholu. (V závorkách uvádím údaje za stejné období loňského roku).
Hlavní příčiny uvedeného počtu dopravních nehod zůstávají stejné. Jedná se o nesprávný způsob jízdy, nepřiměřenou rychlost a nedání přednosti v jízdě.
Nejvyšší počet dopravních nehod způsobují řidiči v obci, následně pak mimo obec a na místních komunikacích. Ze statistik také vyplývá, že k nejvyššímu počtu dopravních nehod dochází v pátek, v sobotu a ve čtvrtek. Naopak nejméně nehod statistiky zaznamenaly v neděli. V loňském roce došlo na jihu Čech k nejvyššímu počtu dopravních nehod v pátek a v pondělí, pak následuje středa. Nejméně řidičů v roce 2008 bouralo v neděli.
Počet autonehod v letních měsících bohužel většinou vzrůstá. Rozbitých aut je na silnicích dokonce víc než při zimních kalamitách. Prázdninové havárie také bohužel mívají horší následky.
Jen za devět dní prvního prázdninového měsíce zaznamenaly jihočeské policejní statistiky 66 dopravních nehod, při kterých zemřela na Prachaticku jedna osoba, 9 lidí se zranilo těžce a celkem 19 neukázněných řidičů požilo před jízdou alkohol. Nejčastější příčinou dopravních nehod stále zůstává nesprávný způsob jízdy, nepřiměřená rychlost a nedání přednosti v jízdě.
V letním období také na řidiče nepříznivě působí teplé počasí a únava. Lidé se v teplých nocích dobře nevyspí, to vede k jejich nepozornosti za volantem, která je velká a soustředění na řízení naopak malé. Proto je nutné zejména v létě věnovat maximální pozornost dodržování pitného režimu a především dostatečnému odpočinku, především před plánovanou delší cestou. Pokud se řidiči cítí při řízení motorového vozidla unaveni, je nutné udělat si přestávku, protáhnout tělo a doplnit tekutiny, samozřejmě nealkoholické. Řadu dopravních nehod má totiž v letním období na svědomí právě únava a stres. Dochází ke snížení soustředěnosti a výraznému zpomalení reakcí řidičů.
Dopravní policisté, kteří v průběhu I. pololetí 2009 vyhlásili na území Jihočeského kraje přes 80 dopravně bezpečnostních akcí, řešili nejenom při bezpečnostních akcích, ale i v rámci běžného výkonu služby přes 21 tisíc dopravních přestupků. Z toho 210 přestupků řešili policisté s nemotorizovanými účastníky silničního provozu (chodci a cyklisté). Více jak 800 dopravních přestupků na jihu Čech způsobili cizinci.
V průběhu prvních šesti měsíců letošního roku dopravní policisté zadrželi přes 450 řidičských průkazů neukázněným řidičům, kteří například požili před jízdou alkohol či jinou návykovou látku. Při výkonu služby se dopravním policistům také podařilo zadržet 313 pachatelů trestné činnosti, 23 hledaných osob a vypátrat i tři odcizená vozidla.
Na jihu Čech řidiči spáchali v silničním provozu trestné činy v souvislosti s požitím alkoholu (204 případů) nebo pod vlivem návykové látky (31 případů). Celkem 91 řidič řídil v době vysloveného zákazu řízení a 116 řidičů usedlo za volant aniž by vlastnili řidičské oprávnění.
 
komisař Jana Kameníková, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje České Budějovice

vytisknout  e-mailem