Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Dopouštěli se podvodu

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Vyšetřovatel sdělil obvinění pěti lidem. 

Vyšetřovatel z oddělení hospodářské kriminality v posledních dnech sdělil pěti lidem obvinění z trestného činu podvod formou spolupachatelství. Čtyřicetiletá žena, která byla hlavní aktérkou tohoto případu, je ještě navíc obviněna ze zpronevěry.

Čtyřicetiletá žena z Uherskohradišťska si přivydělávala jako zprostředkovatel finančních půjček u nebankovní společnosti. Její náplní bylo uzavírat s klienty smlouvy o půjčkách a zároveň vybírat splátky, které měla odvádět společnosti.

Před dvěma lety ženu požádal její známý, zda by si nemohl vzít od společnosti půjčku. Protože už byl klientem a na další půjčku neměl nárok, sepsali smlouvu na jeho sestru. Ta ovšem o půjčce neměla ponětí. Muž předložil kopie dokladů a podpis na smlouvě zfalšoval. Poté zaplatil pouze dvě splátky a odcestoval do zahraničí, aniž by se zajímal o to, kdo bude dál splácet. Žena měla strach, aby se na tento podvod nepřišlo. Proto začala půjčku platit místo něho. Jenže v té době přišla o zaměstnání a tak i o finanční příjem. A tím odstartovala koloběh podvodných půjček.

Aby měla z čeho brát peníze, vymyslela plán. Oslovila svoji známou, zda by si na její jméno nemohla vyřídit půjčku, kterou bude sama řádně splácet. Pravý důvod tohoto jednání jí ovšem neřekla a slib o splácení nedodržela. Tímto způsobem uzavřela celkem čtyři půjčky s různými lidmi. Navíc neodváděla společnosti vybrané splátky od klientů.

Celkově tak žena způsobila škodu tři sta tři tisíce korun. Za její jednání jí hrozí až pětileté vězení. Dvěma obviněným spolupachatelům hrozí až dvouleté vězení a dalším dvěma až pětileté.

17. září 2017, por. Bc. Milena Šabatová

vytisknout  e-mailem