Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Doporučení nejen seniorům III.

PRAHA VENKOV-JIH – Pokud lidé vědí, co je může ohrozit, získávají tím větší šanci, jak se případnému nebezpečí bránit.  

Policisté z územního odboru předávají základní preventivní rady a doporučení, jak snížit riziko nebezpečných situací, neboť starší lidé se často stávají terčem zájmu kapsářů, zlodějů, podvodníků i násilníků.

Jak se vyhnout podvodu

  • Podvodníci využívají různé záminky a lsti, aby se dostali k vašim penězům. Chtějí vniknout do vašeho bytu, a pokud z vás nevylákají peníze přímo, ovládají řadu způsobů jak vás okrást.
  • Nedůvěřujte neznámým lidem, nikoho cizího nevpouštějte do svého bytu.
  • Nikdy hned neotvírejte dveře, nevíte-li, kdo je za nimi.
  • Pořiďte si panoramatické kukátko, které vám umožní dobře si návštěvníka prohlédnout. Instalujte si na dveře bezpečnostní řetízek, který udrží dveře jen pootevřené, a tak můžete některé věci vyřídit bezpečněji.
  • Zvoní-li opravář, pracovník úřadu či jiných služeb (odečet plynu apod.), nechte si předložit jeho služební průkaz, nebo ještě lépe zavolejte na úřad nebo instituci, na kterou se pracovník odvolává. V případě jakýchkoliv pochybností trvejte na tom, že o nabízenou službu nestojíte.
  • Nepodléhejte lákavé vidině snadného zbohatnutí. Podomní nabídky výher v loterii nebo výhodných koupí odmítejte – v naprosté většině jde o podvod.
  • Udržujte dobré vztahy se sousedy v domě a ve vašem okolí. Napište si jejich telefonní čísla, v případě potřeby bývá jejich pomoc nejrychlejší.
  • Důležitá telefonní čísla (policie, lékař, hasiči aj.) mějte viditelně blízko telefonu, abyste mohli co nejrychleji přivolat pomoc.
  • Nepodvolujte se nátlaku ze strany rodinných příslušníků, natož cizích lidí, k podpisu závažných dokumentů např. k převedení bytu, domu nebo chaty nebo poskytnutí peněžních půjček. Vše si v klidu a pečlivě promyslete.
  • Závažná rozhodnutí o vašem majetku konzultujte s právníkem, nechte si poradit od dalších věrohodných osob. Většina institucí a nevládních organizací, která poskytuje pomoc seniorům, nabízí i bezplatnou právní poradnu.

Zmiňované preventivní rady a doporučení však platí nejen pro seniory, ale i pro ostatní občany.


por. Bc. Zdeněk Chalupa
tiskový mluvčí
PČR Praha venkov-JIH
19. ledna 2017

vytisknout  e-mailem