Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Doporučení nejen seniorům II.

PRAHA VENKOV-JIH – Pokud lidé vědí, co je může ohrozit, získávají tím větší šanci, jak se případnému nebezpečí ubránit.  

Policisté z územního odboru předávají základní preventivní rady a doporučení, jak snížit riziko nebezpečných situací, neboť starší lidé se často stávají terčem zájmu kapsářů, zlodějů, podvodníků i násilníků.

Jak zabezpečit majetek

  • Zamykejte vstupní dveře a zavírejte okna vždy, když opouštíte domácnost, když jdete třeba jen na chvíli k sousedce nebo na krátký nákup. Pootevřená balkónová okna nebo větrací okénka jsou pro zloděje-bytaře velkým lákadlem. Venkovní, bytové a balkónové dveře v noci zamykejte, i když jste doma.
  • Bezpečnost bytu zvýšíte instalací bezpečnostních dveří nebo různých mechanických zábranných prostředků jako jsou např. bezpečnostní štít a profilová cylindrická vložka, vrchní přídavný zámek, příčná a celoplošná dveřní závora, pojistka dveřních závěsů jako zábrana proti vysazení dveří.
  • Okna lze opatřit různými typy mříží apod. Moderní technika nabízí také využití domácího videotelefonu s elektronickým ovládáním vstupních dveří (např. u rodinných domků, v nové panelové výstavbě).
  • Opouštíte-li byt nebo dům na delší čas (např. jedete na chatu nebo rekreaci), nezatahujte rolety a žaluzie, nevypínejte přívod elektřiny. Snažte se udržovat dojem, že jste stále přítomni. Vhodná je výpomoc mezi sousedy, mohou vám byt kontrolovat a pravidelně vybírat schránku.
  • Můžete si pořídit elektronické spínací zařízení, které podle nastavení rozsvítí světla, zapne rozhlasový přijímač, televizi apod. Opět tak vytváříte zdání, že jste doma.
  • Pro případ, že byste přesto byli vykradeni, je vhodné mít vyfotografovány cenné věci, sepsána výrobní čísla apod. Tyto informace pomohou policii v pátrání a usnadní vaše jednání s pojišťovnou při likvidaci pojistné události.
  • Stejně postupujte i u zabezpečení rekreačních obydlí.
  • Nezapomínejte zamykat svůj automobil. Můžete ho vybavit přídavným zařízením pro uzamčení řadicí páky nebo volantu. Je možné si opatřit i elektronické alarmy či imobilizéry zapalování.

Zmiňované preventivní rady a doporučení platí nejen pro seniory, ale i pro ostatní občany.

por. Bc. Zdeněk Chalupa
tiskový mluvčí
PČR Praha venkov-JIH
18. ledna 2017

Odkazy do noveho okna

Bezpečný dům 1

Bezpečný dům 1 

Detailní náhled

Bezpečný dům 2

Bezpečný dům 2 

Detailní náhled

Ochrana rekreačních objektů

Ochrana rekreačních objektů 

Detailní náhled

Ochrana rekreačních objektů 2

Ochrana rekreačních objektů 2 

Detailní náhled

Rady pro seniory 1

Rady pro seniory 1 

Detailní náhled

Rady pro seniory 2

Rady pro seniory 2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem