Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Dopadený „Bomberman“ už putuje k soudu

Pražští detektivové loni zadrželi a v uplynulých dnech dokončili vyšetřování případu lupiče, který má na svědomí minimálně 28 loupeží v Praze a na různých místech republiky. Dvou a půl tisíci stránkový spis k sériovému lupiči je u soudu a už zítra proběhne hlavní líčení. 

Detektivové pražského krajského ředitelství a kriminalista z třetího policejního obvodu pracovali od června roku 2009 na případu sériového lupiče, který nejen na území metropole přepadával sázkové kanceláře, bary, herny, směnárny, zlatnictví nebo banky. Muž postupně loupil v Praze, Berouně, Plzni, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Kolíně nebo v Havlíčkově Brodě a vždy požadoval finanční hotovost pod pohrůžkou použití revolveru nebo i granátu. Celkem si pácháním loupeží přišel na částku více než 1,6 milionu korun.
 
Loni 3. října ho však dopadl v Havlíčkově Brodě náhodný kolemjdoucí právě ve chvíli, když lupič vycházel z banky, kterou před několika okamžiky přepadl. Tam s legálně drženým revolverem a granátem F1 v ruce hrozil obsluze: „Je mi vše jedno a vyhodím všechny do vzduchu“. Když odešel s lupem více než 200 tisíc korun ven, duchapřítomný jednatřicetiletý muž, který celé přepadení sledoval, podezřelého pohotově zadržel. Následně přijelo několik policejních hlídek, lupiči nasadily pouta a převezly ho na služebnu.
 
Poté, co se o zadržení lupiče dozvěděli detektivové pražského krajského ředitelství, okamžitě se vydali do Havlíčkova Brodu, protože si byli téměř jisti tím, že s největší pravděpodobností se jedná o muže, kterého už podezřívají z několika loupeží nejen v Praze, ale i na různých místech republiky. S sebou měli i zpracovanou obsáhlou tabulku loupeží, která mapovala vytipované skutky a pohyb podezřelého muže. Jejich dlouholetá praxe a zkušenost se jim pak potvrdila, během výslechu se jim totiž podezřelý muž přiznal ke spáchání 24 skutků a kriminalisté si proto nakonec celý případ převzali.
 
Zadržený pětapadesátiletý zedník skončil ve vazební věznici a kriminalisté začali s doslova mravenčí prací. Spis o dvou a půl tisících stránkách obsahuje výpovědi poškozených, svědků, odborná vyjádření z různých odvětví (od pyrotechniky a genetiky až po daktyloskopii nebo psychiatrii). Během vyšetřování kriminalisté například zjistili, že obviněný lupič netrpí žádnou duševní poruchou a k páchání trestné činnosti ho dohnala špatná životní situace – neměl totiž pravidelný měsíční příjem, nedokázal tak pokrýt náklady na bydlení a stravu, a protože byl zatížený exekucemi, začal hrát na výherních automatech a ruletu v domnění, že se jeho finanční situace zlepší. Dopadení sériového lupiče bylo pro policisty navíc o to těžší, že jeho trestní rejstřík byl zcela bez záznamů a je samotář, který nevyhledával společnost.
 
V srpnu letošního roku pak detektivové podali státnímu zástupci návrh na podání obžaloby a už zítra proběhne u soudu hlavní líčení, kde bude soudce rozhodovat o osudu lupiče. Tomu hrozí s ohledem na způsobenou škodu až dvanáctileté vězení.
 
Odkaz na tiskovou zprávu – pátrání z loňského roku:
http://www.policie.cz/clanek/seriovy-lupic-stale-unika.aspx
 
por. Bc. Jana Rösslerová 25. 11. 2013
Odkazy do noveho okna

Zadržený sériový lupič (celá postava)

Zadržený sériový lupič (celá postava) 

Detailní náhled

Zadržený sériový lupič (trojdílné foto)

Zadržený sériový lupič (trojdílné foto) 

Detailní náhled

Zajištěný revolver

Zajištěný revolver 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem