Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Dopadení distributorů kokainu

JIHLAVSKO: Kriminalisté zadrželi čtyři muže 

Jihlavským kriminalistům se podařilo minulý týden objasnit závažnou trestnou činnost skupiny čtyř mužů, kteří na Jihlavsko dováželi a distribuovali kokain. Než se droga dostala z Prahy k jihlavským odběratelům, putovala jim z ruky do ruky. Dva podezřelé muže dopadli kriminalisté na dálnici, když přiváželi další drogy do města. Při zákroku kriminalisté zajistili více než tři desítky gramů kokainu. Zbývající dva podezřelí muži byli zadrženi v Jihlavě. Všichni čtyři muži jsou obviněni ze spáchání trestného činu, dva z nich jsou cizinci.

Na stopu podezřelé čtveřice se kriminalisté dostali perfektní operativní činností a precizním prověřování. Minulý týden provedli ve spolupráci se speciální jednotkou Dukovany zákrok v prostoru čerpací stanice na jihlavském úseku dálnici D1, kam dva z podezřelých přijeli ve večerních hodinách ve směru od Prahy. Muže důvodně podezřelé ze spáchání trestné činnosti policisté zadrželi. Jeden z nich je třiatřicetiletý cizinec ze země Balkánského poloostrova, druhý je osmadvacetiletý cizinec z východní Evropy. Oba u sebe měli drogu kokain, celkově se jednalo o množství přes 30 gramů. Drogy kriminalisté zajistili a budou podrobeny expertíze na speciálním policejním pracovišti. Dále provedli prohlídku vozidel. Zadržené cizince policisté odvezli na jihlavské oddělení, kde byli umístěni do cel.

Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař jejich trestní stíhání. „Oba cizinci byli obviněni ze spáchání přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy,“ řekl mjr. Bc. Josef Dufek, DiS., zástupce vedoucího oddělení obecné kriminality.
Starší z cizinců je obviněn z toho, že v několika desítkách případů prodal, převážně v Praze, druhému obviněnému muži kokain, ten pak drogu dovážel do Jihlavy a distribuoval. Osmadvacetiletý cizinec takto získal desítky gramů kokainu. Drogy následně prodával jednačtyřicetiletému muži z Jihlavska, který kokain využíval pro svoji potřebu a z části prodával čtvrtému obviněnému, šestatřicetiletému muži z Jihlavska, který kokain zároveň nakupoval i od jednoho z obviněných cizinců. Následně drogu distribuoval dalším lidem na různých místech Jihlavy a dále také v Brně.

Zbývající dva obviněné muže kriminalisté zadrželi na různých místech Jihlavy. Jednačtyřicetiletý muž byl v minulosti za drogovou trestnou činnost již soudně trestán. Obviněn byl ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a hrozí mu až desetiletý pobyt za mřížemi. Šestatřicetiletý muž je obviněný ze spáchání přečinu.

Případ kriminalisté dále vyšetřují. 

Za přečin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy lze uložit trest odnětí svobody až na pět let.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
22. března 2023

vytisknout  e-mailem