Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Dopadení dalšího oznamovatele bomby

PŘÍBRAMSKO - V pátek 7. října sdělili policisté z obvodního oddělení Příbram – venkov podezření z přečinu šíření poplašné zprávy 52letému muži.  

 Začátkem září zavolal anonymně v nočních hodinách na linku 158 a nahlásil bombu v restauraci v Bohutíně. Hlídky z objektu následně musely evakuovat dvanáct osob a na místo přijel psovod se speciálně vycvičeným psem na vyhledávání výbušnin. Prohlídka prostor byla nakonec negativní. Nyní pachateli hrozí šest měsíců až tři léta odnětí svobody. K činu se muž následně doznal, ale nedokázal říct, jaký byl důvod jeho telefonátu, prý byl v té době pod vlivem alkoholu.

V letošním roce je to již třetí pachatel takového činu, kterého se příslušníkům policie podařilo odhalit a dopadnout. Koncem února v ranních hodinách byl telefonicky nahlášen nástražný výbušný systém v herně na náměstí T. G. Masaryka v Příbrami. Tehdy proběhla evakuace padesátky lidí. Již v odpoledních hodinách kriminalisté znali pachatelku, jednalo se o 31letou ženu. Jak se následně ukázalo, měla na svědomí i jiné oznámení. Začátkem ledna tvrdila, že je uložena bomba v obchodním domě Kaufland v Příbrami. Dané věci se dopustila opakovaně a za to stanovuje trestní zákoník jeden rok až pět let pobytu ve vězení.

V květnu byl obviněn z výše uvedeného trestného činu také 47letý muž. Koncem roku 2015 pokazil velké části obyvatel Příbrami začínající období vánočních svátků. Dne 25. listopadu vložil do poštovní schránky dopis s textem, že se pod náměstím T. G. M. nachází bomba, která exploduje následující den při konání oslav začátku adventního období. Kulturní akce včetně ohňostroje tehdy musela být zrušena a evakuovalo se kolem pěti set lidí z přilehlých budov a okolí. Dotyčný má mít na svědomí minimálně i další tři případy nahlášení bomb, v roce 2012 na vlakovém nádraží v Příbrami a zároveň v lokomotivě Brejlovec, v roce 2014 chtěl překazit oslavy v obci Višňová a zasedání na Úřadu práce v Příbrami.

por. Bc. Monika Schindlová, DiS.
tisková mluvčí
P ČR Příbram
10. říjen 2016

vytisknout  e-mailem