Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Dopaden po činu

TRUTNOVSKO - Mladík skončil ve vazbě! 

Minulý pátek 27. ledna 2023 královédvorští policisté jedoucí na oznámení (4:39h.) vykradeného domu, ke kterému došlo v Dolním Nemojově, si na komunikaci v obci všimli podezřelé osoby s kapucí na hlavě a batohem přes rameno, kterou zkontrolovali a následně zadrželi právě s „lupem“ z předmětného objektu.
nemojov.jpgTrasologická stopaPolicejní komisař proti mladistvému zahájil v 11 případech trestní stíhání pro podezření ze spáchání provinění krádež, porušování domovní svobody a pro provinění neoprávnění opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, ke kterým došlo v Teplicích, na Pardubicku a na Královédvorsku v období od poloviny prosince 2022 do současné doby.
Obviněný utekl z výchovného ústavu ve Dvoře Králové nad Labem ve čtvrtek 26. ledna 2023 večer. V pátek nad ránem vnikl do rodinného domu, ze kterého odcizil hodnotné náušnice, hodinky a řetízky vše v hodnotě přesahující 420 tisíc korun.  „Lapka“ tyto předměty policistům vydal a budou následně vráceny poškozenému. Policisté dalším šetřením na místě zjistili, že ještě neoprávněně vstoupil do neuzamčeného bytu v okolí činu, odkud odcizil věci za 7 tisíc korun a v neposlední řadě také prohledal motorové vozidlo Volkswagen, odkud se mu nic však „nehodilo“.
Obviněnému klademe za vinu, že v daném období v 5 případech prohledal neuzamčená zaparkovaná motorová vozidla, přičemž 2x měl sebou „komplice“ a minimálně pětkrát sám vnikl do rodinných domů. V pondělí 9. ledna 2023 na vlakovém nádraží ve Dvoře Králové nad Labem, po útěku z výchovného ústavu, odcizil z lavičky batoh s doklady, který měl poškozený vedle sebe a z místa utekl, škoda činila 2 tisíce korun.

Lustrací osoby vyšlo najevo, že se jedná o mladíka s bohatou trestní minulostí, který byl za poslední tři roky v několika případech odsouzen za provinění krádež a loupež, přičemž brány vězení opustil v listopadu 2022. Následně byl v prosinci 2023 opět přemístěn do výchovného ústavu, ze kterého do doby jeho zadržení už 4x utekl, přičemž vždy „ na svobodě“ páchal majetkovou trestnou činnost.

Obviněný se policistům ke všem svým činům doznal, dle jeho slov co odcizil, tak zpeněžil a prostředky použil na svou obživu.

Policejní komisař k rukám státního zástupce zaslal podnět na vzetí mladistvého do vazby, což soudce Okresního soudu v Trutnově v neděli 29. 1. 2023 akceptoval a muž je stíhán vazebně.
V případě prokázání viny mu jako mladistvému hrozí poloviční trest odnětí svobody z 5 let na 2,5 roku.

por. Pižlová Šárka, DiS.
2. 2. 2023, 9:30

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem