Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Domácí násilí rok 2009

Jihočeský kraj - Před domácím násilím nesmíme zavírat oči.  

V dnešní přemodernizované době je tento velmi latentní jev – domácí násilí - často zpochybňován. Není to nic nového! Proč se o domácím násilí na veřejnosti tolik mluví s otazníky? Toto skryté násilí existuje odnepaměti, bez rozdílu věku, pohlaví, náboženských předsudků a světadílu. Jen se o něm dříve tolik nehovořilo. Z 90% je ohroženou osobou žena, z nepatrných 10% muž. V naší společnosti jsou z velké většiny tolerovány některé způsoby soukromého projevu násilných osob.  Mezi manželi, mezi druhy, mezi dětmi, mezi dětmi a rodiči, mezi dětmi a prarodiči. Velkou roli v těchto případech hraje sociální prostředí osob, místo kde žijí, jaké mají životní podmínky, finanční možnosti a také jací jsou to lidé.  Dále zde velkou roli hrají závislosti – na alkoholu, drogách a psychotropních látkách či na hracích automatech. Domácí násilnosti mají několik forem, které se v nejzávažnějších případech prolínají, násilí je fyzické, psychické, materiální nebo i sexuální povahy, a to především mezi blízkými osobami. Domácí násilí má především tyto znaky:
  • opakuje se
  • intenzita a frekvence se stupňují
  • jeden z partnerů je vždy v roli násilníka a druhý je napadán, role jsou neměnné
  • násilí se děje za zavřenými dveřmi
Za posledních 5 let, kdy Policie České republiky eviduje tento jev, je domácí násilí řešeno několika způsoby, jako přestupky proti občanskému soužití, nebo trestné činy ublížení na zdraví, týrání osob žijících ve společném obydlí, násilí vůči skupině obyvatel a jednotlivci, se případy domácího násilí nikterak nesnížily, ani nezvýšily.
 
DomácíNásilí.bmpDomácíNásilí.bmp
Policie České republiky vše intenzivně a neodkladně řeší ve spolupráci s Intervenčními centry a sociálními pracovníky. Praxe je taková, že při oznámení případu a příjezdu hlídky Policie ČR na místo činu se policisté přesvědčí, zda-li došlo k naplnění alespoň 2 znaků ( ze 4) domácího násilí.  Poté, pokud je osoba násilníka přítomna a jsou splněna pravidla institutu vykázání, sepíší policisté záznam o vykázání. Násilnou osobu řádně poučí, že se nesmí k obydlí přibližovat a poté ji vykážou. Vykázaná osoba musí odevzdat klíče od obydlí a na dobu 10 dní se nesmí k obydlí (či k vymezenému objektu) přibližovat. Při neuposlechnutí  se vykázaná osoba dopouští trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí. Policisté mají za povinnost provést kontrolu, zda-li nebyla tato povinnost ze strany násilné osoby porušena.
 
Případy se také zabývá Intervenční centrum, konkrétně v Jihočeském kraji je toto centrum zřízeno v Českých Budějovicích, Kanovnická 11, kontaktní telefon 386 323 016, 603 281 300. Náplní tohoto centra je poskytnutí odborné pomoci ohroženým osobám. Pracovníci centra podporují psychicky všechny ohrožené osoby v domácnosti. Dále provádí osobní a telefonické konzultace, krizovou intervenci, podpůrné psychoterapie i sociální poradenství. Centrum  má  také své internetové stránky www.charitacb.cz.
 
Statistiky Jihočeské policie hodnotí rok 2009 takto. V rámci jihočeského kraje bylo zjištěno 461 případů domácího násilí, kdy ve 449 případech byl násilnou osobou muž a ve 12 případech žena. Ve 21 případech byly osoby z obydlí vykázány. Nejvíce případů bylo v na Českobudějovicku, následovalo Strakonicko, Jindřichohradecko a Táborsko.
 
Namátkově lze uvést případ z Českých Budějovic, kdy dne 13. srpna 2009 v odpoledních hodinách, muž středního věku opět ohrožoval, verbálně a fyzicky napadal svou mladší přítelkyni. Ta skutečnost oznámila na Obvodní oddělení České Budějovice. Policisté na místě zjistili okolnosti domácího násilí a násilníka poté vykázali. Šetřením zjistili, že k domácímu násilí v této rodině dochází již déle jak jeden rok. Po dobu 10-ti dnů bylo obydlí po vykázání kontrolováno. Poškozená neučinila žádné další kroky a tak se násilník mohl vrátil domů a dostat druhou šanci. Několik měsíců vládl v rodině klid. Letošního února se však muž domácího násilí dopustil opětovně a věc je v současné době řešena kriminalisty jako přečin nebezpečného vyhrožování.
 
Další případ je z Blatenska. Zde muž středního věku po dobu déle jak 8 let verbálně a fyzicky napadal svou manželku. Manželka tiše toto násilí snášela a ukrývala je před dětmi a svou rodinou. Pak se svěřila důvěrné kamarádce, která ji poradila, co má udělat. Opět se opakoval proces s policejní asistencí. V tomto případě žena cestou soudu podnikla další kroky k vyřešení rodinné situace. V současné době jsou manželé do sebe odstěhovaní a žena je již v lepším psychickém stavu.
 
Jihočeská policie svou veškerou snahou pomáhá a chrání ohrožené osoby a postihuje násilníky i tyrany. Občané se na ni mohou vždy obrátit. Týraná osoba se za jednání, které v bytě skrytě probíhá, stydí. Proto je především na okolí poškozené osoby, aby zasáhlo, třeba jen tím, že informuje policii na lince 158.
 
nprap. Milan Bajcura pisjc@mvcr.cz
 
24. května 2010
 

vytisknout  e-mailem