Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Dodržuj, respektuj, neriskuj!

PLZEŇ - Na území Městského ředitelství policie Plzeň policisté představili pilotní projekt, a to ve spolupráci s Odborem bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení Magistrátu města Plzně. Projekt se týká problematiky nerespektování rychlosti řidičů v dopravě. 

Policisté Městského ředitelství policie Plzeň se této problematice celoročně věnují. Jelikož tento „nešvar“ řidičů stále přetrvává a svým nezodpovědným chováním ohrožují nejen svoje životy a zdraví, ale i životy a zdraví jiných osob, snažíme se na tuto situaci reagovat nejenom represivní činností, ale i řadou preventivních aktivit.

Jednou z nich je i preventivní projekt Městského ředitelství policie Plzeň „ Dodržuj, respektuj, neriskuj!“. Ten poprvé policisté představili ve dnech 30. a 31. srpna 2021 v terénu na území krajského města. Projekt navazuje na předchozí dlouholetou spolupráci s Odborem bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení Magistrátu města Plzně na preventivně-bezpečnostních kampaních zaměřujících se na dopravu. Cílem tohoto projektu je zdůraznit veřejnosti rizika spojená s nepřiměřenou rychlostí na komunikacích a působit tak na naše spoluobčany, aby se vyvarovali prohřešků v dopravě.

Jen za minulý rok 2020 dopravní policisté řešili 184 dopravních nehod způsobených vlivem nepřiměřené rychlosti v teritoriu okresu Plzeň-město a celkový počet šetřených událostí tohoto charakteru se tak oproti roku 2019 zvýšil o 12 dopravních nehod. Od začátku letošního roku již policisté řešili 98 dopravních nehod způsobených vlivem nepřiměřené rychlosti.

Nejen samotní policisté, ale i strážníci městské policie dohlíží nad bezpečností silničního provozu na plzeňských komunikacích. Co se týká překročení nejvyšší povolené rychlosti, bylo za loňský rok během dohledu nad silničním provozem řešeno více jak 14 tisíc rychlostních přestupků.  Od ledna do července letošního roku, policisté řešili celkem 1 160 rychlostních přestupků, z toho 51 přestupků bylo oznámeno správnímu orgánu k dalšímu projednání.

Dopravní policisté prováděli v těchto dnech měření rychlosti nejen na území našeho krajského města, ale i v přilehlých obcích. Mimo kontrol stanovených rychlostních limitů se policisté dále zaměřili i na pátrání po hledaných osobách a věcech a odcizených motorových vozidlech. I samotná přítomnost policistů řidiče vedla k dodržování stanovené rychlosti v obci. Policisté zkontrolovali necelé dvě stovky vozidel, z nichž ve dvanácti případech řidiči porušili pravidla silničního provozu. Jen v osmi případech se jednalo o překročení stanovené rychlosti v obci. Z celkového počtu kontrolovaných řidičů však můžeme říci, že se ve valné většině chovali předpisově a měli svá vozidla i doklady pro řízení a provoz vozidla v pořádku.

Symbolem projektu je vůně do auta ve tvaru dopravní značky nejvyšší dovolené rychlosti v obci. Tu při kontrole obdrželi nejen řidiči, kteří se žádného dopravního prohřešku nedopustili, ale i ti, kteří rychlostní limit v obci překročili a obdrženým symbolem projektu si mohli připomenout dodržování a respektování pravidel v silničním provozu. 

Policisté budou v kontrolách rychlosti i dodržování ostatních pravidel v silničním provozu pokračovat.

nprap. Veronika Hokrová, nprap. Michaela Raindlová
31. srpna 2021

vytisknout  e-mailem