Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

„Dobrá účetní, dar z nebes“

LIBEREC – Liberečtí kriminalisté vyšetřovali neobvyklý případ zpronevěry. 

Té se dopustila 50letá účetní, která si v období od ledna roku 2005 do prosince roku 2014 vylepšovala svůj rodinný rozpočet tím, že odkláněla finanční prostředky firmy na svůj účet.

Na počátku roku 2005 si 50letá žena z Liberce zřejmě usmyslela, že firmu, ve které pracovala již řadu let, připraví o nemalou sumu peněz. Jako jediná účetní firmy nejen prováděla různé fakturace, zpracovávala daňová přiznání, účetní uzávěrky, vyplácela mzdy, ale vedla také agentu mezi firmou a finančním úřadem. Měla také přístup k bankovnímu účtu firmy a možnost disponovat se všemi finančními prostředky.  

V začátcích si 50letá účetní při odklonu financí z firmy na svůj účet počínala opatrně. V průběhu roku 2005 a 2006 si převedla ve dvou případech z firemního účtu na ten svůj, „jen“ 65tisíc korun.
Jak pravil klasik, „s jídlem roste chuť“. V nepravidelných intervalech a v dalších 75 případech až do konce roku 2014 převedla neoprávněně, bez souhlasu jednatelů a majitelů firmy na svůj účet takřka dva a půl milionu korun. Žena tak dokonale využila důvěry, kterou v ní jednatelé firmy k jako jediné účetní a doposud bezproblémové zaměstnankyni měli.

Firma zjistila až po ukončení pracovního poměru ze strany své jediné účetní, že v průběhu takřka deseti let docházelo k jakýmsi neoprávněným transakcím. Ty nebyly zaneseny v účetních knihách, nebyly nijak zdůvodněny a nebyly k nim žádné fakturační údaje. Okamžitě po zjištění těchto skutečností se jednatelé firmy obrátili na policii a podali trestní oznámení.

Až v průběhu vyšetřování se podařilo zmapovat všechny případy neoprávněných převodů peněz a zjistit majitelku bankovního účtu. Celková škoda, kterou 50letá účetní svému zaměstnavateli způsobila, přesáhla 2,6 milionu korun.

Ženě z Liberce tak policejní komisař sdělil obvinění ze spáchání trestného činu zpronevěry, za což jí v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody od jednoho do pěti let 


3.5. 2017
por. Bc. Vojtěch Robovský
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem