Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Dobrá práce prachatických kriminalistů

Prachatice – Podařilo se jim objasnit na 241 případů internetových podvodů, ze všech obvinili jednoho muže. (Hlasová schránka 974 236 116) 

Prachatičtí kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality zahájili usnesením trestní stíhání 32letého muže z Ostravska jako obviněného z přečinu podvodu. Obviněný v době od dubna 2020 do prosince 2021 pod různými identitami se záměrem získat neoprávněný finanční prospěch nabízel na webových portálech, postupně ve 241 případech prostřednictvím elektronických inzerátů, různou elektroniku, především herní konzole a mobilní telefony, za které mu zájemci po předešle emailové či telefonické komunikaci zaslali peníze předem na jím požadovaný bankovní účet. Předmět prodeje však kupujícím následně nezaslal a obdržené peníze jim zpět také nevrátil. Dále obviněný nejméně ve třech případech využil ubytovacích služeb s tím, že je vyslán na pracovní cestu svým zaměstnavatelem, na kterou pak vyžadoval vystavení faktury k proplacení, i když zaměstnancem firmy v předmětném období vůbec nebyl. Svým podvodným jednáním tak poškozeným fyzickým a právnickým osobám způsobil škodu za více jak 550 000 korun.

Prachatičtí kriminalisté obviněného stíhají na svobodě. V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody až na pět let.

Policie nabádá případné zájemce o koupi přes internet k větší obezřetnosti. Zde je pár rad, jak zbytečně nepřijít o peníze:

  • Prověřujte adresy a telefonní čísla přes vyhledávače na internetu. Může se stát, že už někdo svou negativní zkušenost předal. 
  • Nikdy neplaťte předem, podvodníci jsou potom rázem nekontaktní.
  • V případě převzetí zboží na dobírku si vyžádejte potvrzení o zaplacení dobírky a domluvte si otevření přímo před pracovníkem pošty.
  • Pokud jde o podvod, ihned oznamte celou záležitost na nejbližším obvodním oddělení policie.
  • Veškerou komunikaci s prodejcem si uložte.

 por. Bc. Martina Joklová, pt.pis@pcr.cz

25. ledna 2022

vytisknout  e-mailem