Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Do kraje přivezl přes kilo pervitinu

KRAJ - Krajský TOXI tým spolu s kolegy z Polska zadržel "kurýra" pervitinu. Z Polska do Libereckého kraje dovezl celkem kilo a půl této drogy. Jeho zadržení proběhlo za účasti policistů z pražské URNY. Byl totiž ozbrojený. 

Kriminalisté krajského TOXI týmu, za úzké spolupráce polských kolegů, zadrželi 56letého občana Polska, který z Polska do ČR vyvezl 1,5 kilogramu pervitinu. Zadrželi ho policisté z pražské URNY, na benzinové čerpací stanici v Příšovicích. Bylo podezření, že je ozbrojený, což se potvrdilo.

Na případu pracovali kriminalisté z krajského TOXI týmu od počátku února tohoto roku. Z důvodu přesahu páchání protiprávního jednání i na jiné území státu, konkrétně Polska, spolupracovali velmi úzce s policisty z Centrálního úřadu vyšetřování, expozitura Jelení Hora (Wydział w Jeleniej Górze Zarządu we Wrocławiu Centralnego Biura Śledczego Policji). 2

Díky dobré oboustranné spolupráci se tak v letních měsících podařilo zrealizovat zásah, na jehož konci bylo zadržení jedné z hlavních osob, distributorů – kurýrů – a to 56ti letého muže z Polské republiky. Při předem připravené a detailně naplánované akci jej zadrželi policisté z Útvaru rychlého nasazení Praha na benzínové čerpací stanici v Příšovicích, a to přímo při prodeji 1 324 g „hotového“ metamfetaminu, kdy právě "inkasoval" přes 44 tisíc Euro.

Zadržený muž omamnou látku převážel ve svém vozidle Mercedes-Benz R 350 v tajné schránce, v autě měl i uschovanou nelegálně drženou střelnou zbraň. Z tohoto důvodu jeho zadržení provedli právě speciálně vycvičení policisté z Útvaru rychlého nasazení Praha.

Zadržený 56letý občan Polska je již obviněn z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy dle § 283 odst. 1, odst. 3, písm. c) trestního zákoníku a na základě podnětu vrchního komisaře SKPV byl umístěn po rozhodnutí Okresního soudu Liberec do vazby. Za tento skutek mu hrozí trest odnětí svobody od 8 do 12 let. 

Souběžně s touto operací, která byla pracovně nazvána  „TITAN“ a na jejímž konci bylo zadržení 56letého kurýra pervitinu, probíhala další operace – „ROZUM“ – na níž spolupracovali s TOXI týmem i policisté z Územního odboru Semily. V rámci této „operace“ byl zadržen 29letý muž z Turnova, který od polského kurýra pervitin kupoval, a poté jej dále distribuoval na Semilsku.

29letý překupník a distributor pervitinu z Turnova čelí obvinění z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy dle § 283 odst. 1, odst. 2 písm. c) trestního zákoníku, za který mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody od 2 do 10 let. Kriminalistům se podařilo zadokumentovat, že pervitin distribuoval více jak dvěma desítkám osob, tedy v tzv. „značném rozsahu“, kdy se jednalo o koncové uživatele drogy. S ohledem na okolnosti případu a na trestní minulost obviněného (souzen za držení drog a řízení pod vlivem OPL) podal policejní komisař Územního odboru Semily podnět na uvalení vyšetřovací vazby. I v tomto případě ji soudce Okresního soudu v Semilech akceptoval.

Na obou případech, které kriminalisté realizovali, se podílili všichni členové TOXI týmu napříč krajem. Současně je to již druhý případ s přesahem do jiného státu, na kterém participovali kriminalisté Centrálního úřadu vyšetřování v Jelení Hoře. Za jejich významnou spolupráci je rovněž přijal a ocenil krajský policejní ředitel plukovník Vladislav Husák (viz foto pod článkem).

Video ze zadržení: https://youtu.be/Y2424rYcalA

16. srpna 2017
mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem