Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Do jídelny nepřišli na večeři

Na dva chmatáky upozornil policisty pozorný spoluobčan. Notorickým nenechavcům hrozí až tři roky vězení. 

V neděli půl hodiny po půlnoci upozornil policisty všímavý občan na dva muže. Ti se chvíli před tím doslova vlámali do provozovny v ulici Nárožní. Lidsky řečeno se s tím lapkové nepárali a vchodové dveře rozštípali zřejmě šroubováky a páčidly.

Operační důstojník na místo ve vteřině vyslal hlídky místně příslušných policistů z Košíř a Stodůlek, kteří byli v danou chvíli nejblíže. Jakmile hlídky dorazily na místo, stanovily si další postup. Na základě místní znalosti totiž policisté velice dobře věděli, že budova má dva vchody, hlavní a nouzový. Jedna hlídka pak vstoupila rozbitými dveřmi hlavního vchodu dovnitř, druhá hlídala u nouzového východu.

Navíc museli být policisté v potemnělém prostoru velice opatrní a obezřetní. Pachatelé mohli být v danou chvíli schovaní za kterýmkoli regálem. Také museli muži zákona respektovat fakt, že v objektu je kuchyně vybavená spoustou věcí, které lze využít jako zbraň, především pak noži. Proto policisté prohledávali interiér se pistolemi v rukou.

Rozdělení obou hlídek se nakonec ukázalo jako krok správným směrem. Lapkové je totiž chtěli ošálit a rozdělili se. Proto každá z hlídek nakonec zadržela pachatele na různých místech nemovitosti. Jednoho, který se schovával za regály, druhý pak rozkopl dveře nouzového východu, kde už na něj policisté čekali.

Po zadržení policisté zjistili, že se nejedná o jedinou krádež vloupáním, které se tito dva muži za poslední dva dny dopustili. O hodinu dříve se snažili vykrást prodejnu a o dva dny dříve se jim podařilo vlámat se do bistra a dětské herny. Všechny tyto případy jsou ještě stále v prošetřování, neboť podezřelí se k nim přiznali až po zadržení.

Za zmínku také stojí fakt, že oba muži ve věku 42 a 51 let, mají velice pestrou trestní minulost. Dohromady totiž byli v minulosti zadržení a stíhaní pro majetkovou trestnou činnost již celkem devětatřicetkrát, což může mít ve finále vliv na výši trestu.

Oba zadržení jsou v tuto chvíli stíháni pro trestné činy krádež vloupáním a poškození cizí věci. Za tyto delikty jim v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na tři roky. Avšak s ohledem na jejich pestrou trestní minulost jim může být trestní sazba navýšena až o jednu třetinu.

V posledním případu způsobili pachatelé škodu téměř padesát tisíc korun jak na hotovosti, kterou si v jídelně přisvojili, tak na rozlámaných a rozkopaných dveřích. Na kolik si přišli v dalších vyjmenovaných případech je ještě stále předmětem prošetřování.

por. Mgr. Tomáš Hulan 26. 6. 2017

vytisknout  e-mailem