Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Do cvičení se v Krumlově zapojil i medvěd

Jihočeský IZS cvičil na zámku v Českém Krumlově zákrok při teroristickém útoku, výbuchu i útoku ozbrojeného pachatele. 

V roce 2019 zrealizovaly bezpečnostní a záchranné složky společně s institucemi zabývajícími se péčí o naše historické dědictví cvičení na Státním zámku Hluboká nad Vltavou, které bylo v České republice v tomto rozsahu, obsahu a provedení první a ojedinělé.

Letos jsme v Jihočeském kraji navázali dalším mimořádným cvičením složek integrovaného záchranného systému, Národního památkového ústavu a dalších organizací s názvem „Zámek Český Krumlov 2022“.  Českokrumlovský zámek patří k nejrozsáhlejším ve střední Evropě. Zahrnuje 46 budov a palácových stavení soustředěných kolem pěti zámeckých nádvoří. Celý historický komplex, ke kterému náleží téměř dvanáct a půl hektaru zámeckých zahrad a ostatních ploch, je zapsán do Seznamu památek světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. A nejen historická a společenská hodnota, která je nevyčíslitelná, ale také vysoká míra návštěvnosti a zároveň složitost, různorodost a specifičnost objektu byly důvodem záměru dnešního taktického cvičení.

Úkolem cvičících složek bylo vyřešit výbuch nástražného výbušného systému na druhém nádvoří zámku, kde se v prostoru u pokladen výbuchem zraní velké množství osob. Kromě toho se v areálu zámku nacházelo  také několik desítek návštěvníků na prohlídkových trasách, mezi kterými byl ozbrojený pachatel, jež si v průběhu záchranných prací vzal rukojmí. Cvičná situace gradovala nálezem druhého nástražného výbušného systému.

Záchranné složky tak musely řešit záchranu velkého počtu zraněných osob, hašení a následky výbuchu, likvidaci dalšího nástražného systému, který se objevil při pyrotechnické prohlídce, a také eliminaci pachatele se skrytou zbraní, jež si vzal rukojmí.

Cvičení se zúčastnilo více než stovka zasahujících profesionálů, šest desítek figurantů, přes čtyřicet zásahových vozidel všech složek IZS. Policisté nasadili pyrotechnickou službu i zásahovou jednotku. Hasiči vyhlašovali poplach jak profesionální jednotce, tak několika jednotkám SDH obcí. Zdravotnická záchranná služba při ověřování postupů u hromadného postižení osob použila i vozidlo s vybavením pro řešení následků mimořádných událostí. Národní památkový ústav a státní hrad a zámek Český Krumlov prověřovaly činnost svých zaměstnanců.

Průběh cvičení:

Mimořádnou událost nahlašují na tísňová čísla 112, 158 a 155 někteří ze „zraněných“ (figuranti) z prostoru II. nádvoří zámku. Na tísňové linky volá také personál zámku, který situaci přímo vidí, a členové bezpečnostní agentury, kteří následně okamžitě začínají postupovat dle standardních provozních postupů stanovených v prostorách zámku.

Po odbavení tísňových volání povolávají operační střediska jednotlivých složek na zámek síly a prostředky, vyrozumívají se navzájem a operační středisko HZS Jihočeského kraje informuje kastelána, který vydává pokyny zaměstnancům k zahájení evakuace návštěvníků ze zámku.

Na místo mimořádné události vyjíždějí jako první Policie ČR místně příslušného obvodního oddělení Český Krumlov, profesionální jednotka HZS Jihočeského kraje ze stanice Český Krumlov a ZZS Jihočeského kraje, územní středisko Český Krumlov.

Operační středisko HZS Jihočeského kraje, jako operační středisko celého integrovaného záchranného systému, vzhledem k informacím vytěžených z tísňových volání, které nesou znaky teroristického útoku, vyhlašuje již v průběhu jízdy prvních jednotek II. stupeň poplachu.

První na zámek přijíždí hlídka Policie ČR. Ve spolupráci se zaměstnanci zámku provádí evakuaci návštěvníků a uzavírá vstupy do zámku. Za nimi přijíždějí českokrumlovští profesionální hasiči následovaní profesionální jednotkou ze stanice Křemže. Hasiči vytyčují nebezpečnou zónu. Zdravotníci ZZS z českokrumlovského střediska se ihned ujímají prvních evakuovaných zraněných.

Velitelem zásahu se s ohledem na převažující činnost, kterou je záchrana a evakuace osob, stává velitel jednotky HZS Jihočeského kraje ze stanice Český Krumlov. Ten vymezuje vnější zónu ohraničenou vstupy do areálu zámku od I. po V. nádvoří a nařizuje její uzavření. Prostřednictvím operačního střediska povolává další síly a prostředky a především rozhoduje o zahájení záchrany a evakuace osob z prostoru druhého nádvoří zámku, a to po provedení pyrotechnického průzkumu 5. stupně policií na prvním nádvoří zámku. Tam se zároveň zřizuje shromaždiště raněných.

Na zámek přijíždějí další vozidla Policie ČR, ZZS Jihočeského kraje, řídící důstojníci HZS Jihočeského kraje, další vozy profesionálních hasičů a jednotky SDH obcí Český Krumlov, Větřní, Velešín, Chvalšiny a Holubov. Hasiči provádí záchranu a evakuaci zraněných z nebezpečné zóny a transportují je na shromaždiště raněných. Zdravotníci třídí zraněné, ošetřují a koordinují jejich simulovaný odsun do zdravotnických zařízení.

Policie ČR pokračuje v pyrotechnickém průzkumu 5. stupně v prostorách III. až V. nádvoří zámku, při kterém na III. nádvoří objeví druhý, dosud nevybuchlý, nástražný výbušný systém. Velitel zásahu na základě těchto nových informací určuje prostor od konce II. nádvoří až po začátek V. nádvoří jako samostatný úsek přidělený policistům, a to konkrétně pyrotechnické službě.

Při evakuaci osob z vnitřních prostor zámku vychází na V. nádvoří osoba se zbraní. Při kontrole totožnosti evakuovaných osob policejní hlídkou vidí, že nepovšimnut neodejde a tak si bere rukojmí. Velení v tomto úseku probíhajícího zásahu je předáno Policii ČR.  Osoba se zbraní je eliminována zásahovou jednotkou Policie ČR. Pachatel zároveň potvrzuje místo, kde je uložen druhý nevybuchlý nástražný systém. Pyrotechnici druhý „balíček“ zajišťují a odvážejí speciálním vozem k zneškodnění.

V průběhu záchranných prací velitel zásahu zřizuje štáb velitele zásahu a vyhlašuje III. stupeň poplachu. Ve štábu spolupracují všichni zástupci zasahujících složek a jako podporu pro rozhodování a velení je povoláno vozidlo HZS Jihočeského kraje s bezpilotními leteckými prostředky, které jsou následně nasazeny na průzkum místa zásahu. Na místě pracují také členové týmu posttraumatické péče HZS Jihočeského kraje.

Cvičení končí po kompletní evakuaci zraněných osob, kdy Policie ČR uzavírá místo mimořádné události, dokončuje pyrotechnickou prohlídku všech prostor a začíná dokumentovat místo činu s ohledáním a zajištěním stop.

28. listopadu 2022

por. Ing. Vendula Matějů (vendula.mateju@jck.izscr.cz, 725 035 023) - HZS

PhDr. Zuzana Fajtlová, DiS. (mluvci@zzsjck.cz, 607 983 634) - ZZS

mjr. Mgr. Bc. Jiří Matzner (jiri.matzner@pcr.cz, 602 626 872) - PČR

Odkazy do noveho okna

1 ČK cvičení na zámku - díval se i medvěd 11

1 ČK cvičení na zámku - díval se i medvě... 

Detailní náhled

2 ČK cvičení na zámku - ZJ 12

2 ČK cvičení na zámku - ZJ 12 

Detailní náhled

3 ČK cvičení na zámku - ZJ 13

3 ČK cvičení na zámku - ZJ 13 

Detailní náhled

4 ČK cvičení na zámku 1

4 ČK cvičení na zámku 1 

Detailní náhled

5 ČK cvičení na zámku 2

5 ČK cvičení na zámku 2 

Detailní náhled

6 ČK cvičení na zámku 3

6 ČK cvičení na zámku 3 

Detailní náhled

7 ČK cvičení na zámku 4

7 ČK cvičení na zámku 4 

Detailní náhled

8 ČK cvičení na zámku 5

8 ČK cvičení na zámku 5 

Detailní náhled

9 ČK cvičení na zámku 6

9 ČK cvičení na zámku 6 

Detailní náhled

10 ČK cvičení na zámku 7

10 ČK cvičení na zámku 7 

Detailní náhled

11 ČK cvičení na zámku 8

11 ČK cvičení na zámku 8 

Detailní náhled

12 ČK cvičení na zámku 9

12 ČK cvičení na zámku 9 

Detailní náhled

13 ČK cvičení na zámku 10

13 ČK cvičení na zámku 10 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem