Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Distributoři pervitinu skončili za mřížemi

TŘEBÍČSKO: Muž a žena byli obviněni ze spáchání zvlášť závažného zločinu 

Kriminalisté třebíčského územního odboru ukončili minulý týden drogovou trestnou činnost trojice pachatelů, přes které proudilo na Třebíčsko významné množství pervitinu. Dva muže ve věku třiadvacet a třiačtyřicet let a čtyřiadvacetiletou ženu zadrželi, při realizaci zajistili kriminalisté přibližně dvě desítky gramů drogy. Všichni tři zadržení byli obviněni ze spáchání trestného činu, u dvou z nich se jednalo o zvlášť závažný zločin. Oba muži i žena jsou opakovaně soudně trestaní recidivisté, na podaný návrh byli vzati do vazby a všichni tři skončili ve věznici.

Objasnit závažnou trestnou činnost a dopadnout tři distributory pervitinu se třebíčským kriminalistům podařilo na základě jejich velmi dobrého operativního šetření. Odhalování drogových deliktů patří mezi dlouhodobé priority kriminalistů a pátrání po pachatelích, kteří se jich dopouštějí, věnují maximální úsilí. Také v tomto případě operativní šetření a vlastní získávání poznatků přivedlo kriminalisty k trojici, která na Třebíčsko dovážela pervitin a drogy distribuovala dalším lidem. Minulý týden vyústilo prověřování v realizaci, při níž byli zadrženi dva muži a žena. Zákrok proběhl v úterý 20. února po jedné hodině odpoledne na dvou místech. Staršího z mužů zadrželi kriminalisté v domě v obci na Náměšťsku, mladšího muže a ženu v Třebíči na ulici Velkomeziříčská, kde jela dvojice ve vozidle. Všechny tři zadržené odvezli kriminalisté na oddělení policie, kde byli umístěni do policejních cel. Žena měla u sebe sáček a injekční stříkačku, ve kterých byl pervitin, drogy vydala. Další bílou krystalickou látku kriminalisté nalezli a zajistili při prohlídce vozidla. Pervitin byl v automobilu ukrytý na různých místech. Všechny zajištěné drogy budou podrobeny zkoumání na odborném policejním pracovišti.

Policejní komisař zahájil na základě shromážděných důkazů trestní stíhání všech tří zadržených. „Třiadvacetiletý muž a o rok starší žena, oba z Třebíčska, byli obviněni ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy,“ řekla npor. Mgr. Miluše Vostalová, zástupkyně vedoucího oddělení obecné kriminality. Jak dále dodala, třiačtyřicetiletý muž z Vyškovska byl obviněn ze spáchání přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Oba muži spáchali trestný čin ve spolupachatelství a ve formě účastenství.

Všichni tři obvinění jsou opakovaně soudně trestaní recidivisté. Mladší z mužů a žena se v minulosti již dopustili také drogové trestné činnosti, muž byl vloni v létě odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody se zkušební dobou až do ledna příštího roku, žena byla odsouzena vloni v říjnu a zkušební doba jí měla skončit na konci roku 2020, přesto se oba v poměrně krátké době po vyslechnutí rozsudku u soudu začali opět dopouštět další drogové trestné činnosti. Sami jsou dlouhodobými uživateli drog.

Oba muži a žena jsou obviněni z toho, že distribuovali pervitin dalším lidem. Drogy si obstarávali na různých místech České republiky. Pervitin oba muži a žena většinou prodávali, někdy drogu dalším lidem předávali zdarma nebo ji poskytli k další distribuci. Pervitin distribuovali zejména v Třebíči, dále v okolí města a obcích na Náměšťsku. Drogu předali zájemcům v desítkách případů. Poslední zásilku drog si chtěli pro distribuci a svoji potřebu opatřit v úterý 20. února. Všichni tři se domluvili, shromáždili peníze a třiadvacetiletý muž se ženou odjeli s vozidlem VW Golf do Jihomoravského kraje pervitin koupit, nazpátek si vezli přibližně dvacet gramů pervitinu. Po jedné hodině odpoledne přijeli do Třebíče a na ulici Velkomeziříčská jejich závažnou drogovou trestnou činnost ukončili při zákroku policisté.

Na všechny tři obviněné podal policejní komisař státnímu zastupitelství podnět k podání návrhu na jejich vzetí do vazby. Soud rozhodl o vzetí obou mužů a ženy do vazby, poté všechny tři obviněné policisté eskortovali do věznice. Případ kriminalisté dále vyšetřují. 

Za spáchaný zvlášť závažný zločin hrozí třiadvacetiletému muži a o rok starší ženě trest odnětí svobody až na deset let. Třiačtyřicetiletý muž může být za spáchaný přečin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy potrestán až pětiletým trestem odnětí svobody.           

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

27. února 2018

vytisknout  e-mailem