Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Diabetici besedovali s policií

KUTNOHORSKO – Policistka se strážníkem poskytla bezpočet cenných rad. 

O tom, že na preventivní působení kladou policisté Kutnohorska zvláštní důraz, se mohli dne 24. dubna 2017 v odpoledních hodinách přesvědčit členové svazu diabetiků Kutná Hora. V Domě zahrádkářů na své členské schůzi přivítali opakovaně por. Mgr. Vendulku Marečkovou z policejního oddělení tisku a prevence a strážníka kutnohorské městské policie Pavla Čiháka.

Přítomným poskytli bezpočet cenných rad, jak si mohou sami chránit sebe i svůj majetek, jak nedávat pachatelům trestné činnosti zbytečně šanci a jak spolupracovat s policií, aby byl výsledek efektivní a hmatatelný.

Přítomní byli hlavně upozorněni na případy podomních obchodníků, kteří navštěvují nejen na vesnicích osaměle žijící starší osoby, nebo nemohoucí důchodce a nabízejí jim k prodeji různé zboží (nádobí, deky, příbory, porcelán), nebo se představují jako pracovníci různých firem a úřadů. Důvěru seniorů si získávají slušným vystupováním!! Pod různými záminkami se snaží dostat do bytu, kdy jejich cílem je zjistit, kde má majitel uschované našetřené peníze, odvést jeho pozornost a v nestřeženém okamžiku jej okrást. Někteří podvodníci jsou neodbytní a nebojí se užít proti seniorům i násilí. Po provedené krádeži okamžitě odjíždějí osobními vozidly a přesouvají se jinam.

Seniorům bylo doporučeno, aby nevpouštěli do svých obydlí cizí osoby pod jakoukoliv záminkou, v případě prodeje zboží a služeb dali jasně najevo, že o ni nemají zájem. Pracovníci úřadů a firem, zpravidla svoje návštěvy hlásí předem. Další rada byla, aby si svoji bezpečnost zajistili uzamykáním vstupních dveří na pozemek a rodinných domů, instalací a používáním bezpečnostního řetízku, přídavného zámku či panoramatického kukátka a tím zamezili volný vstup cizím osobám. V případě výskytu těchto podezřelých osob, okamžitě kontaktovali policii na linku 158.

Závěrem besedy byla otevřená diskuze, a poté byly všem přítomným rozdány křížovky Policie (ne)jen seniorům, kde si při řešení rébusů připomenou důležité rady pro zajištění vlastní bezpečnosti.

por. Mgr. Vendulka Marečková
tisková mluvčí
P ČR Kutná Hora
26. dubna 2015

vytisknout  e-mailem