Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Devět let se skrýval před spravedlností

KRAJ, Liberec - Mezinárodně hledaného muže zadrželi policisté v Liberci. Před spravedlností se roky skrýval na Kapverdských ostrovech. Úřady na něj vydaly Evropský zatýkací rozkaz. 

V minulých dnech zadrželi policisté z libereckého oddělení hlídkové služby mezinárodně hledaného muže z Jihomoravského kraje, který své říjnové 44té narozeniny stráví již ve výkonu trestu odnětí svobody. K umístění do věznice, kde si měl již  několik let, na základě usnesení Okresního soudu v Brně vydaného v roce 2009 a Evropského zatýkacího rozkazu z důvodu, že se měl před spravedlností skrývat na Kapverdských ostrovech a v Portugalsku, odpykávat zbývající trest odnětí svobody v trvání 13 let a 6 měsíců za vraždu strážného na Královéhradecku v roce 1993, nedovolené ozbrojování, neoprávněné užívání cizí věci a krádež, pomohla náhoda a zřejmě jeho „slabé nervy“.

Dnes již zatčený muž zastavil v brzkých ranních hodinách na červený světelný signál na semaforu na  křižovatce  F. X. Šaldy  v centru Liberce v ulici Palachova, kdy chtěl pokračovat v přímém směru do ulice Sokolské. Za jeho vozidlo se zařadila i přijíždějící policejní hlídka ve služebním voze. To u řidiče vyvolalo velmi zvláštní a rychlou reakci. Zpanikařil a náhle prudce změnil směr a odbočil do ulice Husova směrem ke Krajské nemocnici Liberec. Tímto svým manévrem na sebe strhl pozornost policistů, kteří se za ním okamžitě rozjeli.

Policisté muže dostihli a zastavili u vjezdu do krajské nemocnice. Tam zkontrolovali vůz, ale i doklady samotného řidiče. Poté, co je prověřili, zjistili, že prochází hned v několika policejních pátracích databázích, a to jak v České republice, tak i v Evropě. V roce 2009 vydal na tohoto muže Okresní soud v Brně Evropský zatýkací rozkaz, neboť si měl, poté, co porušil podmínky propuštění, odpykat zbytek výkonu trestu odnětí svobody za vraždu spáchanou v roce 1993.

Muže policisté zatkli v půl sedmé ráno a předvedli na policejní oddělení k provedení dalších úkonů. O hodinu a půl později byl již eskortován do Vazební věznice v Liberci, o čemž byl informován brněnský soud, který na muže vydal Evropský zatýkací rozkaz. Celé roky se mu dařilo skrývat, přičemž ukončení jeho neoprávněného pobytu na svobodě ukončila zřejmě "hra nervů". Asi neustál policejní vůz, který, stejně tak jako on, stál v koloně na „červenou na semaforu“.


17. září 2018
mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem