Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Devět rukojmí v bance

PŘÍBRAMSKO - Dne 28. prosince přijal v půl třetí odpoledne operační důstojník oznámení o ozbrojeném muži 

v objektu UniCredit Bank na náměstí T. G. Masaryka v Příbrami., který měl po příchodu do banky vystřelit krátkou střelnou zbraní do stropu.

Všechny dostupné síly a prostředky Policie ČR, Územního odboru Příbram, spolu se strážníky městské policie okamžitě vyjely na místo a uzavřely kvůli bezpečnosti dalších osob náměstí, dále k události vyjela zásahová jednotka, policejní vyjednavač, Útvar rychlého nasazení, ostatní složky Integrovaného záchranného systému a vzlétl i policejní vrtulník. Ještě před příjezdem vyjednavače muž propustil jednu ženu z celkem devíti rukojmí, z uvedeného počtu byli dva zaměstnanci banky. Dotyčný tvrdil, že nechce nikomu ublížit.

Policejní odborník s mužem vyjednával do pěti hodin odpoledne, ale protože pachatel přestával komunikovat, vyjednávání již neplnilo svůj účel a s ohledem na ochranu života a zdraví rukojmí bylo rozhodnuto o policejním zásahu. Dvě minuty po páté hodině odpolední vnikli do banky policisté z Útvaru rychlého nasazení a ze zásahové jednotky, 28letého muže zadrželi a rukojmí osvobodili. Všech devět osob je v pořádku, neutrpěly žádná zranění a dostalo se jim okamžité psychické podpory ze stran psychologů složek IZS. Pachatel vyvázl ze zásahu s drobnými řeznými rankami od zásahové výbušky.

Jak se ukázalo, muž chtěl prostřednictvím médií podat trestní oznámení, jehož důvod nyní policisté zjišťují. Daný objekt si měl vybrat zcela náhodně. V minulosti se dopustil drobné majetkové trestné činnosti. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro trestný čin braní rukojmí, za což stanovuje trestní zákoník pět až dvanáct let odnětí svobody. Na místě probíhají úkony trestního řízení, výslechy zúčastněných osob apod.

por. Bc. Monika Schindlová, DiS.
tisková mluvčí
P ČR Příbram
28. prosinec 2018

vytisknout  e-mailem