Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Dětské tábory – rady, tipy, prevence

Dva měsíce letních prázdnin jsou obdobím, na které se těší především děti. Naopak rodiče musí každý rok řešit stejnou otázku, jak zajistit dítěti smysluplný program na celé prázdniny. Každý rodič tak dříve či později začne přemýšlet nad tím, zda dítě poslat na nějaký tábor 

Jinak se na tento problém bude dívat dětský psycholog, jinak zase lékař či pedagog. No a jinak k tomuto tématu přistoupí policista. Všichni tito odborníci se však zřejmě shodnou, že je nutné nastavit pár kritérií výběru a podmínek, které by měl vhodný dětský tábor splňovat:
 
  • Správný tábor by se měl vybírat s dostatečným předstihem.
  • Zaměření tábora by mělo být co nejblíže povaze, zájmům a schopnostem dítěte.
  • Je dobré zjistit reference na vybraný tábor, a pokud to půjde, zjistit i něco o jeho minulých ročnících.
  • Pozornost bychom měli také zaměřit na organizační, materiální a zdravotnické zajištění táboru.
  • Ideální je pokud můžeme poslat dítě s nějakým kamarádem, nebo někým, kdo již na tomto táboře byl a zná ho.
 
Aby rodiče mohli s klidným svědomím usínat v době, kdy je jejich dítě na táboře, nestačí jenom věnovat pozornost při výběru vhodných věcí pro pobyt na táboře. Důležité je také dětem předat informace jak se na táboře chovat. Zde bych zmínil především dvě nejčastěji probíraná témata, která některé rodiče odradí od vyslání dítěte na tábor. Tím prvním nebezpečím je šikana na táboře a tím druhým je riziko ohrožení nějakým pedofilním vedoucím.
 
Šikanování se v dnešní době nevyhne žádnému dětskému kolektivu a je velmi pravděpodobné, že se s ním dítě v nějaké formě setká i na táboře. Pro většinu dětí to však nebude nic nového, protože některá z forem šikanování se vyskytuje v každém školním kolektivu. Rodiče by měli dětem zdůrazňovat důležitost zdravého sebevědomí, ale také toleranci k nedostatkům a odlišnostem každého z nás. Častá a velmi jednoduchá rada k této problematice je „nikdy nedělej druhým to, co nechceš, aby dělali oni tobě“. Je také důležité zmínit, pokud dítěti nezvládne vyřešit konflikt s agresorem samo, není to jeho chyba a má se obrátit s žádostí o pomoc na některého z vedoucích.
 
Zneužití dítěte pedofilem, stejně jako dlouhodobé šikanování mohou zanechat vážné šrámy na duší každého dítěte a mohou také výrazně ovlivnit jeho další život. Je tedy opět nutné promluvit s dítětem na toto téma. Kontakt dítěte s cizí osobou, by měl mít jasná pravidla. Dítě by mělo znát své intimní partie a mělo by vědět, kdo se ho smí dotýkat a při jakých příležitostech. Nemělo by se tedy bát ohradit se, pokud by se vůči němu někdo choval podezřele a nevhodně. Stejně tak musí dítě vědět, že je dobré o takovém nepříjemném setkání někomu důvěryhodnému z řad dospělých říct. Děti, které mají o tomto riziku informace a vědí jak se zachovat, se většinou obětí pedofilů nestávají. Pravdou také je, že pedofilové většinou než dítě zneužijí, vytváří si s ním hlubší vztah. Vzhledem k délce dnešních dětských táborů, které trvají maximálně dva týdny se tyto excesy na tomto typu táborů vyskytují jen ojediněle. Většinou se k zneužití odhodlají vedoucí ze sportovních či zájmových oddílů, kam dítě dochází v průběhu celého roku.
 
por. Bc. Ladislav Beránek – 9. 8. 2013

vytisknout  e-mailem