Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Děti si mohly zkusit být policistou nebo hasičem

Český Krumlov – V sobotu 29. května 2010 se v prostoru střelnice ve Vyšným v Českém Krumlově sešlo kolem dvou set padesáti dětí. 

 

Počasí nám na rozdíl od loňského roku docela přálo a kromě asi dvou hodin po obědě, kdy se zpustil déšť, bylo docela hezky. Děti s rodiči na střelnici začaly přicházet už po osmé hodině ranní a kolem desáté bylo na parkovišti a v jeho nejbližším okolí zaparkováno asi dvě stě dvacet aut. Návštěva tedy byla opravdu úctyhodná – odhadem se našeho Dne dětí zúčastnilo asi šest až sedm stovek lidí.
 
Krátce po deváté hodině začaly v prostoru střelnice ukázky.      
 
Nejprve své dovednosti předvedli služební psi se svými psovody, a to poslušnost a zadržení pachatele. Pak následovala krátká honička pachatele v odcizeném autě a policistů v autě služebním. Zloduch byl dohoněn a nestihl ani z auta vylézt - oknem totiž dovnitř proskočil opravdu naštvaný policejní pes a pachatele zadržel.
 

 

Následovala ukázka Pořádkové jednotky a její členové si pro diváky připravili nejen ukázky sebeobrany a zásah proti demonstrantům, ale perličkou byl zásah proti ozbrojenému, nebezpečnému pachateli ukrytému „v domě“. Další dva zloději se pak pokoušeli ujet pronásledujícím policistům, ale nabourali. Policisté neváhali a řidiče vozidla z auta vytáhli a zatkli. Druhý muž však zůstal v nabouraném autě zaklíněn, a tak muselo přijet zásahové vozidlo hasičů a muže z auta vyprostit.
 
A náhle začal hořet domeček. Plameny šlehaly, děti volaly 150, a tak na pomoc dorazila hasičská scanie s celou osádkou. Domeček byl nakonec uhašen a diváci mohli mohutným potleskem poděkovat policistů a hasičům za povedené ukázky.
 
Ve čtvrt na jedenáct pak odstartoval běh lesem, kde na děti čekalo čtrnáct stanovišť s úkoly. Jako první čekalo na děti kutálení barelů s hasicí pěnou, následovalo skákání v pytli a srážení láhví proudem vody z tak zvané džberovky. Následovaly požární útok přes kladinu, kláda přes příkop, házení šišek skrz zavěšené pneumatiky, překonávání sítě a zákeřný a tmavý zákop, ve kterém na ty odvážnější čekala figurka kostlivce. Děti pak musely přelézt žebřík, překonat překážky z klád, přeběhnout údolí a proskákat a prolézt pneumatiky, aby se dostaly asi k nejoblíbenějšímu stanovišti – k lanové dráze. Tady si děti mohly vyzkoušet pocit zachraňovaného, neboť byly v záchranářském trojúhelníku posílány po traverzu přes lesní údolí. Přes další žebřík se pak i s rodiči vrátily do prostoru střelnice, kde na ně čekaly poslední disciplíny, a to hod granátem na cíl, který kolega rodičům zpestřil děláním kliků, lukostřelba a střelba ze vzduchovky. Pak už děti dorazily do cíle, kde každé z dětí dostalo za odměnu tašku s dárky a dobrotami.

 

 
 
 
A protože by se nám všech dvě stě padesát dětí na trasu najednou nevešlo, byl pro čekající na start připraven bohatý program. Na ploše střelnice byla k prohlídce a případnému vyzkoušení připravena výzbroj, výstroj a technika Policie ČR a HZS a přijeli i policisté z Rakouska se svým služebním vozidlem.
 
Dále byli na střelnici a v jejím nejbližším okolí k vidění vojáci US armi, šermířská pohádka pro malé i velké, ukázka TAEKWON-DO ITF, ukázka a prohlídka vozidel rallye teamu, ukázka vodních, leteckých a auto modelářů a mezi tím vším, a posléze k tanci i poslechu hrála kapela PATROLA country České Budějovice.

 

 
 
Dětský den se opět vydařil. Poslední účastníci a organizátoři opouštěli střelnici až po půlnoci, a tak si za všechny dovolím zkonstatovat, že přes to, že organizace takové události není zrovna jednoduchá, dětský smích a jiskřičky v očích za to stojí a už teď se těšíme na příští ročník.
  
 
 
 
 
Fotografie z celého dne možné si prohlédnout na adrese... http://www.policie.cz/fotogalerie/policejni-den-deti-v-c-krumlove.aspx
 
 
por. Bc. Michaela Pavlíčková (pcrckpis@mvcr.cz)
4. června 2010

vytisknout  e-mailem