Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Den proti rasismu

PŘÍBRAMSKO - Hate crime, neboli trestné činy z nenávisti. 

Dne 21. března 2023 je Mezinárodním dnem boje proti rasismu. Někteří jedinci mohou mít předsudky, určité prvky netolerance, vůči některé společenské skupině, která se odlišuje od většiny např. barvou pleti, národností, sexuální orientací, politickým názorem, bezdomovectvím, náboženstvím, stylem oblékání nebo zdravotním postižením. Nic z uvedeného ale nikoho neopravňuje k útokům, ať už jde o fyzické násilí, psychický nátlak, verbální útok nebo útok na majetek.

S dynamickým rozvojem sociálních sítí se přesouvají nenávistné projevy do zdánlivě anonymního virtuálního prostoru. Sociální sítě jsou nejexponovanějšími místy interakce mezi lidmi, a proto se stávají i místem pro páchání trestné činnosti. Mnoho lidí se domnívá, že za jednání v on-line prostředí nenesou stejnou zodpovědnosti jako při běžných fyzických projevech ve veřejném prostoru, a že jim nehrozí žádný postih. Daná představa je však mylná.

Ve virtuálním prostředí se často jedná o vulgární nadávky či hrozby fyzickou likvidací. Tyto útoky jsou stejně bolestivé pro oběti, jako když k nim dochází přímo na ulici. Pokud dochází k nenávistným útokům v rámci diskusí na sociálních sítích, je možné reagovat bezprostředně „nahlášením příspěvku“ správci. Věc lze samozřejmě oznámit i na policii, pro tento případ je vhodné příspěvky a komentáře s nenávistným obsahem zálohovat – foto obrazovky, printscreen. Sice je svoboda projevu, která je dána Ústavou, avšak nesmí být napadána práva druhých. Pro oběti trestný činů z nenávisti jsou tady i specializované neziskové organizace, které jsou schopny pomoci, např. IN IUSTITIA.

por. Bc. Monika Schindlová, DiS.
komisař
P ČR Příbram
21. březen 2023

vytisknout  e-mailem