Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Den záchranářů v Poděbradech a nejvíce registrovaných dárců kostní dřeně

KRAJ - Třiatřicet policistů a čtrnáct občanů vstoupilo do registru kostní dřeně. 

Sobota 28. června 2014 byla ve znamení záchranného integrovaného systému. DEN ZÁCHRANÁŘŮ, pod záštitou starosty města Poděbrady, PhDr. Ladislava Langra, navštívilo několik tisíc návštěvníků.
 
DEN ZÁCHRANÁŘŮ slavnostně zahájili na náměstí v Poděbradech zástupci jednotlivých složek:
plk. JUDr. Václav Kučera, ředitel Krajského ředitelství policie Středočeského kraje, plk. Mgr. Bc. Milan Komárek, ředitel útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality, MUDr. Martin Houdek, ředitel ZZS Středočeského kraje, MVDr. Josef Řihák, senátor , plk. Ing. Jan Ryšavý, náměstek KŘ HZS, Ing. Václav Liška, náměstek starosty Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, PhDr. Ladislav Langr, starosta města Poděbrady. Na své kolegy se přišli podívat také vedoucí jednotlivých odborů krajského ředitelství policie a vedoucí územních odborů.
 
Prezentovat se přišly všechny složky integrovaného záchranného systému, včetně vězeňské služby. Techniku, projíždějící poděbradským náměstím, velmi odborně představil plk. Mgr. František Kuneš, zástupce vedoucího územního odboru, který se velkou měrou podílel na organizaci a úspěšném průběhu celého dne.Návštěvníci si měli možnost po celý den prohlížet techniku policistů, záchranářů a hasičů. Nejednalo se jen o to nejmodernější vybavení, které mají jednotlivé složky k dispozici, ale také o nahlédnutí do historie. Zejména tato část zaujala dospělé návštěvníky, kteří starou techniku pamatují ještě z dob, kdy byla aktivně využívána. 
 
Zajímavý program tvořily, jak statické ukázky na kolonádě, tak vzrušující dynamické ukázky na louce u poděbradského jezera. Složky IZS prezentovaly svou velmi náročnou práci a veškeré potřebné vybavení, které jim při zachraňování lidských životů a majetku slouží.
Nechyběly ani preventivní stánky a soutěže pro děti. Jako příklad lze uvést stanoviště BESIP, kde si mimo jiné, mohli vyzkoušet návštěvníci speciální brýle. Po jejich nasazení člověk ztrácí pocit jistoty, neboť připomínají stav po požití alkoholu. Chtěli jsme tímto způsobem varovat řidiče, ale i cyklisty před nebezpečím požití alkoholu před jízdou.
 
Odpolední dynamické ukázky letecké služby, zásahové jednotky, hipologie, kynologie, pořádkové služby, vězeňské služby a dalších, podtrhly a zdůraznily vzájemnou připravenost a důležitost spolupráce všech složek integrovaného záchranného systému. Svou činnost prezentovala také Celní správa a veřejnost měla možnost vidět jejich úspěchy.
 
Poctou svátečního dne na poděbradské lázeňské kolonádě, byl koncert Hudby Hradní stráže a Policie České republiky na podporu kampaně Podpořme darování kostní dřeně.  Policista cizinecké policie z Příbrami sdělil přítomným pocity dárce kostní dřeně. Právě on zachránil dívenku, když daroval kostní dřeň.
 
Během koncertu, přímo na kolonádě v mobilní laboratoři Vojenské nemocnice, se podrobilo odběru krve třiatřicet policistů a čtrnáct občanů.  V rámci koncertů na podporu darování kostní dřeně je to nejvyšší počet. Dárci museli splňovat dvě základní podmínky. Věk pětatřicet let a mít dobrý zdravotní stav. Všechny policistky a policisté jsou policisty Středočeského kraje zařazeni na:
  • Obvodním oddělení: Stochov, Jilové u Prahy, Uhlířské Janovice, Kostelec nad Labem, Mělník, Libčice nad Vltavou, Poděbrady, Nymburk, Beroun, Hořosedly
  • Dopravním inspektorátu: Kutná Hora, Rakovník
  • Službě kriminální policie a vyšetřování: Příbram, Praha venkov - JIH, Nymburk
  • policista hlídkové služby Kladno. 
Všem těmto kolegům patří uznání a poděkování. Věříme, že jejich rozhodnutí zachrání lidský život a i tímto činem naplní spojení "Pomáhat a chránit." Poděkování patří také všem občanům, kteří se rozhodli pomoci.
 
Senátor MVDr. Josef Řihák předal pamětní medaile Středočeského kraje policistům, hasičům a záchranářům.
Policisté získali ocenění za příkladnou a obětavou práci v rámci Policie ČR na území Středočeského kraje.
 
 Vyznamenanými policisty jsou:
  • plk. Ing. Radovan VONDRÁČEK -  zachránil život ženě, která zkolabovala při rekreačním běhání v Milovicích
  • kpt.  Bc. Jiří ŠNÝDR - kriminalista SKPV, za dlouholetou a příkladnou činnost
  • nprap. Stanislav VORÁČEK - za dlouholetou práci na úseku kynologie - vyhledávání neživých osob
  • nprap. Mgr. Bc. Petra PECKOVÁ - kriminalistka SKPV Benešov
  • prap. Ing. Pavel VNENČAK inspektor OOP Votice - tito policisté zachránili holčičku, která se vykláněla z okna čtvrtého patra panelového domu, a jen díky jejich rychlé reakci nedošlo k tragédii.
.
Velké poděkování patří organizátorům a všem, kteří se na prezentování složek integrovaného záchranného systému podíleli. Poděkování patří také široké veřejnosti, která se na Den záchranářů přišla podívat a ocenit tak práci těch, kteří se na záchraně života, zdraví a majetku podílí každý den.
 
 
 
 
mjr. Bc. Štěpánka Zatloukalová
tisková mluvčí
P ČR  KŘ Středočeského kraje
29. června 2014
 
 

vytisknout  e-mailem