Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Den bezpečnějšího internetu

BEROUNSKO – Blíží se 20. ročník tohoto významného mezinárodního dne. 

Právě úterý 7. února 2023 připadne na jubilejní 20. ročník Dne Bezpečnějšího internetu. Jedná se o den, kdy se připomínáme důležitost bezpečného chování v prostředí internetu. O důležitosti upozorňování na bezpečnost v kyberprostoru svědčí narůstající kriminalita tohoto druhu. Jen na Berounsku jsme v loňském roce řešili 215 trestných činů spadajících do kyberkriminality. V roce 2021 těchto činů bylo 106. Způsob provedení internetových podvodů je mnohdy vysoce sofistikovaný. Ve značné části přijatých oznámení však šlo o poskytnutí zásadních údajů (přístupové údaje a hesla k internetovému bankovnictví a údaje k platební kartě) do „rukou“ pachatelů dobrovolně.

Nejde však pouze o internetové podvody. Policisté se často setkávají také se sdílením intimního obsahu dospělými i dětmi. Z tohoto důvodu pravidelně vstupujeme mezi děti s projektem Tvoje cesta onlinem. Tento program učí děti k zodpovědnému chování na internetu a na sociálních sítích a přibližuje způsoby jednání tzv. predátorů. Na Berounsku tímto preventivním programem prošlo během loňského roku několik stovek dětí.

Stejně jako v uplynulém roce, tak i letos se zaměříme na předávání rad uživatelům internetu. Proto, abychom se nestali obětí internetových podvodníků, však mnohdy stačí skutečně málo.

A jak podvodníků nenaletět?

  • Nikdy nikomu nesdělujte své přihlašující údaje do internetového bankovnictví ani čísla své platební karty. Banky ani policisté se na ně neptají, ani zprávami či e-mailem neposílají odkazy na weby, kde jsou vyžadovány.
  • Nereagujte na hovory, e-maily ani zprávy, kde se vás někdo pokouší vmanipulovat do situace, že jsou vaše finanční prostředky v ohrožení a vy musíte udělat další kroky pro jejich záchranu. Kdyby byly vaše peníze v ohrožení, banka by zareagovala dávno bez vás.
  • Pány účtu jste jen vy. Nezadávejte ani v aplikaci nepotvrzujte platby, které vám někdo bude diktovat po telefonu, ani nikomu nesdělujte či nepřeposílejte potvrzovací kódy z SMS. Stejně tak nedávejte nikomu vzdálený přístup do vašeho počítače.
  • Mějte aktualizovaný software a antivirus, a to i na telefonu.
  • V případě pochybností vždy kontaktujte svou banku či volejte 158. Myslete na to, že útočník dokáže napodobit jakékoliv telefonní číslo (spoofing) či e-mail, vč. těch vaší banky.
  • Střežte si své soukromí, nesdílejte s nikým obsah přes internet. K tomuto tématu, najdete více v kampani, To nevymažeš!


Mějte své bezpečí pod kontrolou!

nprap. Simona Vacherlohnová
preventistka PČR ÚO Beroun
6. února 2023

Odkazy do noveho okna

Den bezpečnějšího internetu 2023

Den bezpečnějšího internetu 2023 

Detailní náhled

Den bezpečnějšího internetu 2023

Den bezpečnějšího internetu 2023 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem